Orbán: ha a magyarok nem állnak ki magukért, a többség átnéz rajtuk

A magyar miniszterelnök Kelemen Hunor társaságában biztatott a választási részvételre Szatmáron, és kifejtette véleményét a román nemzeti ünnep kapcsán kialakult diplomáciai konfliktusról is.
Hirdetés

Összefogni midig jobb, mint széthúzni – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott szatmári sajtótájékoztatóján.

A kormányfő leszögezte: Magyarország egy sikeres Romániában érdekelt, nemcsak felebaráti okokból, hanem mert minden telek árát felértékeli az, ha a szomszéd jó állapotban van.

Orbán, aki az erdélyi magyarokat arra biztatta, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a december 11-i parlamenti választáson, kijelentette: nem a fenyegetettség szempontjából szeretné megközelíteni a kérdést, de az optimizmus nem azonos a vaksággal. Ma Romániában vannak olyan fejlemények, tendenciák, amelyek fenyegetőek az itt élő magyarokra nézve, a román hatalom pedig nem segít elhárítani a kisebbségben élő magyar közösség fejlődése előtti akadályokat.

Orbán „szentül hiszi”, hogy ha Románia megfelelő politikai vezetést választ magának, annak előnyeit a magyarok is élvezni fogják. Ehhez azonban részt kell venni a választásokon, mert ha az erdélyi magyarok nem állnak ki magukért, akkor a többség átnéz rajtuk – és aki nem áll ki magáért, az meg is érdemli, hogy átnézzenek rajta.

A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy találkozott Szatmárnémeti polgármesterével, és megegyeztek arról, hogy Magyarország segíteni fog abban, hogy a partiumi város közvetlenül rá  legyen kötve a magyar és európai autópálya-rendszerre.

Hirdetés

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: azért jött Szatmárra kampányolni, és nem a Székelyföldre, mert két éve már volt ott, és „akkor bejött”. A magyar közgondolkodásban szerinte van egy torzulás: több figyelem jut a Székelyföldre, mint a Partiumra, és ez érthető ugyan, de nem helyes.

Orbán Viktor a magyar diplomaták december elsejei rendezvényektől való eltiltása kapcsán – román sajtóérdeklődésre válaszul – leszögezte: régivágású emberként úgy tartja, hogy az őszinteség mindig jobb, mint a képmutatás. Kényes kérdésről van szó, de jobb az őszinteséggel együtt járó konfliktusokat vállalni, mint ködösíteni: és mivel december elsején a magyaroknak nincs mit ünnepelni, ezért nem ünnepelnek. „Ez a helyzet, ezzel kell együtt élni, ez a történelmünk” – összeghzett Orbán.
 

Hirdetés