Járja be virtuálisan Kolozsvár műemlékeit!

Fullextrás idegenvezetés: térkép, 3D-s felvételek, fotók, leírás.
Hirdetés

A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság (KLMT) legújabb projektje, a mOnumap segítségével virtuális sétát tehetünk Kolozsvár központjában és felfedezhetjük az épített kulturális örökséget és műemlékeket.

Bár a Google Maps vagy a Google Earth segítségével régóta végigsétálhatunk az utcákon és megnézhetjük az épületeket, a mOnumap – amely az Open Street Map-re épül – sokkal több információt szolgáltat. Így például a fotók és 3D-s felvételek mellett részletes leírások is ismertetik az adott épületet, utcát vagy egyéb objektumot.

„Kolozsvár műemlékeivel kapcsolatban információs szempontból elég nagy a hiány, és ennek következtében bizonyos dolgokat tévesen jegyeznek fel. Ezt az űrt kívántuk felszámolni egy olyan interaktív eszköz segítségével, mely pontos történelmi és építészeti információkon alapul, valós képet fest Kolozsvár kulturális értékeiről és mint olyan, bármikor hitelesen felhasználható legyen” – írják.

Maksay Ádámtól, a KLMT ügyvezető alelnökétől megtudtuk, a jelenlegi térkép csak a kezdet, a jövőben ugyanis folyamatosan további objektumokkal bővül a térkép, az újdonságoat jelezni fogják a KLMT Facebook-odalán.

Hirdetés

A leírások egyelőre román és magyar nyelven hozzáférhetők, de készül az angol változat is.

A projektet elkészítésére a KLMT Kolozsvár önkormányzatánál pályázott sikeresen.

Hirdetés