Politico: sztárrendőr képviseli Romániát, Orbánt pedig Soros váltja

A tekintélyes politikai portál ismét összeállította Európa 28 legmeghatározóbb személyiségének rangsorát.
Hirdetés

Az amerikai Politico portál Brüsszelben működő európai kiadása idén is összeállította 28-as toplistáját, amelyen olyan személyiségeket rangsorolt, akik meghatározó módon alakítják és felrázzák Európát.

A listán azért szerepel 28 személy, mert ennyi tagja van az EU-nak és a NATO-nak – és ugyan az Unió létszáma csökken a Brexittel, viszont ezt „kiegyenlíti” Montenegró folyamatban lévő NATO-csatlakozása, úgyhogy a szerkesztők nem engedtek a 28-ból.

Talán még emlékeznek, a Politico tavaly Orbán Viktort választotta az év emberének. Ő az idén lekerült a listáról, és magyar részről – ezt a sors iróniájának is nevezhetnénk – Soros György került fel, bár korántsem olyan előkelő helyezéssel, mint a magyar miniszterelnök. A szerkesztők szerint Orbán úttörője volt a nacionalista politika felemelkedésének a nyugati világban, ám hatás után természetszerűleg ellenhatás következik.

A Politico idei listavezetője ezért Sadiq Khan, London muszlim vallású munkáspárti főpolgármestere, aki centrista-liberális nézeteket képvisel. Őt azonban szintén egy jobboldali „trendszetter”, Frauke Petry követi, a német euroszkeptikus és bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) vezetője.

Hirdetés

Román részről legutóbb Laura Codruța Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője szerepelt, és az idei kiválasztott is a korrupció témája miatt került a listára. Ő Marian Godina, a sztárrendőr és író, aki azzal vívott ki országos – és immár nemzetközi – elismertséget, hogy feltárta: felettesei meghurcolták, amiért megbírságolt egy befolyásos személyt, a Brassó megyei Vöröskereszt PSD-s vezetőjét. Godina fellépésének köszönhetően az ügybe a brassói rendőrfőnök is belebukott.

A fiatal rendőr azóta a rendőrségi korrupció elleni küzdelem jelképe lett, Facebook-oldalának mintegy 360 ezer követője van; a Politico leírásában a „tisztességes rendőr” megnevezéssel illeti.
 

Hirdetés