Szatmárnémetiben erősíti csütörtökön az RMDSZ kampányhajráját Orbán Viktor

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök jelentette be kampányzáró sajtótájékoztatóján.
Hirdetés

Tettre kész politikussal nézhetett farkasszemet a romániai sajtó a RMDSZ kolozsvári székházában tartott sajtótájékoztatón. Kelemen Hunor kijelentette, az egy hónapos választási kampány során nap mint nap a jövőről, a problémákról, a megújulásról és a változásról beszéltek a párt jelöltjei. Bejárták egész Erdélyt: annyit utaztak, hogy ezzel az erővel az egész Földet többször is megkerülhették volna. Rengeteg emberrel sikerült szóba állniuk, és persze nem csak most, hanem az elmúlt négy év alatt.

A kampány fő üzenete: Ami jó Erdélynek, jó Romániának is!

Hiszen az elmúlt közel 100 év alatt igen gyakran Erdély volt Románia motorja. Ezért is fontos a pénzügyi decentralizáció, amely a kampány egyik jelentős témája volt. Az RMDSZ nagyobb beleszólást követel a helyi közösségek részére, ami a központi (értsd, bukaresti) döntéseket illeti. A helyi adók nagyobb része maradjon ott, ahonnan származik. Ez egy realista javaslat, mondta határozottan Kelemen Hunor. Mert az RMDSZ olyan Erdélyt akar, ahol jó élni, és nem csak a magyaroknak, a románoknak, szászoknak, sváboknak, egyáltalán, mindenkinek, aki itt él.

Az RMDSZ elnöke kiemelte a közoktatás problémáit, mint egy másik fontos kampánytémát. Tudnivaló, hogy a közeljövőben oktatási reform várható. Az RMDSZ célja, hogy a gyermek, a tanuló, a diák kerüljön a közoktatási rendszer központjába. A kedden közzétett PISA-jelentés szerint ugyanis Románia igen nagy lemaradásokkal küszködik az Európai Unióhoz képest, ami a közoktatás színvonalát illeti.

A harmadik központi kampánytémát természetesen a romániai magyar közösség problémái alkották. Kelemen Hunor szerint majd’ 100 évvel az 1918 után

a gyulafehérvári határozatba foglalt ígéretek teljesítése lenne az az üzenet,

amellyel a román kormány jelezné, hogy a romániai kisebbségi közösségek államalkotó tényezők.

Voltak olyan témák, amelyeket az RMDSZ nem „tervezett be”, jegyezte meg az elnök. Viszont súlyosságuk miatt nem lehetett elmenni mellettük a kampányidőszakban. Ilyen volt például a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium esete. És nem is arról van szó, hogy mennyire véli az RMDSZ helyesnek vagy helytelennek a korrupcióellenes ügyészek eljárását. Hanem arról, hogy az iskolában jelenleg is folyik az oktatás, viszont a pedagógusok nem kapták meg a novemberi bérüket, és ha a helyzet nem oldódik meg, a decemberi bérüket sem fogják megkapni. Ez pedig elfogadhatatlan. Dacian Cioloș és a kormány feladata, hogy rendezzék a kialakult helyzetet, a nyomozás alakulásától függetlenül.

Háromnyelvű helységnévtáblával kampányolt a Kolozs megyei RMDSZ

Kolozsvár Tordai úti bejáratánál tartotta kampányzáró sajtótájékoztatóját az RMDSZ Kolozs megyei szervezete. „Itt állunk Cluj-Napoca bejáratánál. Szeretném azt mondani, hogy Kolozsvár és Klausenburg, de sajnos nem tehetem” – mondta Csoma Botond képviselőjelölt, utalva ezzel a több mint egy évtizede húzódó vitára, amelynek témája a város többnyelvű helységnévtáblájának kihelyezése. Csoma szerint továbbra is a nyelvi jogok érvényesítése, a minőségi magyar oktatás biztosítása, valamint a vidékfejlesztés a három legfontosabb ügy jelenleg a térségben.

„Ebben az országban minden jótett elnyeri méltó büntetését. Horváth Annát igazságtalanul meghurcolták. Ezekben a pillanatokban dől el, hogy engedik-e, hogy folytassa munkáját, vagy félreállítják”− mondta Hegedüs Csilla képviselőjelölt, aki megengedhetetlennek minősítette azt, amit Románia a csíksomlyói búcsúval tett. 

László Attila szenátorjelölt a sajtótájékoztató helyszíne kapcsán − amely az 1940-es határ Kolozsvár bejáratánál − elmondta, az obeliszktől jobbra az emberek visszakaphatták földjeiket, míg tőle balra a jogos tulajdonosok még mindig várnak. A jelölt szerint a birtokviszonyok rendezését is csak Bukarestben lehet megoldani. 

Az elmúlt időszak számadatiról Antal Géza megyei ügyvezető elmondta, közel 50 ezer embert szólítottak meg, és több mint 150 ezer tájékoztató és mozgósító anyagot juttattak el a családokhoz.

Hirdetés

A másik egyáltalán nem kívánt téma a csíksomlyói búcsú ügye. Kelemen Hunor kijelentette: őt általában türelmes embernek tartják, de ezúttal elvesztette a türelmét. Hogy is van az, hogy a román hatóságok egyik nap nekirontanak egy római katolikus gimnáziumnak, a másik nap meghívják Ferenc pápát Romániába, a harmadik nap pedig elpuskázzák egy jelentős római katolikus kegyhely ügyét? A maga részéről elfogadja, hogy a Csíksomlyó-ügy a művelődési minisztérium partizánakciója, és Alexandru Oprea államtitkár magánbakija volt, de akkor erre a helyzetre

egyetlen megoldás létezik: váltsák le az államtitkárt és a művelődési minisztert.

A szerdai napon Kelemen levélben kérte fel erre Dacian Cioloș miniszterelnököt.

Beszéde végén az RMDSZ-elnök megemlítette a Magyar Polgári Párttal való együttműködést is. Elmondása 2014 óta tudatosan építkeznek a közös platformon, amihez természetesen mások is csatlakozhattak volna. Ez a fajta nyitottság morális kötelesség az RMDSZ számára, sokan el is várták, és a párt eszerint járt el.

Ami a vasárnapi szavazást illeti, Kelemen Hunor arra kért minden romániai magyar állampolgárt, menjen el szavazni (mit is kérhetett volna egyebet), mert ha nem megy el, akkor rossz politikusok kerülnek be a parlamentbe.

Ezek után Kovács Péter kampányfőnök vette át a szót, és elmondta, az RMDSZ proaktív, megvalósítható, megújulásra kihegyezett és Erdély-központú kampányt tudhat lassan maga mögött.

Jó párszor provokáltak, persze a legpozitívabb értelemben,

lásd a „Megmentjük Kolozsvárt Bukaresttől”-kampányt vagy a házi feladatok betiltására vonatkozó akciót.

A restriktív kampánytörvény ellenére az RMDSZ mutatói jók: a jelöltek 1000 kampányrendezvényen vettek részt az elmúlt 30 nap alatt, 90 000 kézfogás esett a szavazópolgárokkal, 280 000 emberhez jutottak el személyesen vagy telefonon, több mint 1000 önkéntest tudtak bevonni a munkába, 40 000 plakátot és 400 000 kampányújságot nyomtattak.

A külföldön élő román állampolgároknak azt üzeni az RMDSZ, hogy Erdély akkor is fontos, ha a körülmények arra kényszerítették őket, hogy idegenben éljenek. Akik levélben nem tudtak szavazni, vasárnap megtehetik a külképviseleteken.

Az RMDSZ kampányközpontja szintén a kolozsvári székházban lesz, oda várják majd a sajtó képviselőit, de az esetleg a szavazás alatt felmerülő problémákra, csalásgyanúra vonatkozó bejelentéseket is, a rendelkezésre álló forró dróton, ami az RMDSZ honlapján elérhető.

Az igazi bomba azonban a sajtótájékoztató végén robbant, amikor a román sajtó kérdésére Kelemen Hunor elmondta, hogy meghívására csütörtökön Szatmárnémetibe érkezik Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, hogy részt vegyen a kampányhajrában. Orbán látogatását a budapesti miniszterelnöki hivatal sajtóosztálya is megerősítette a Főtérnek.

Hirdetés