Az állam elvert egy rakás pénzt szoftverekre

Az intézmények jó drágán megvásárolták, aztán nem használták a programokat.
Hirdetés

Egy egész sor rendellenességre derített fényt a miniszterelnöki hivatal ellenőrző testülete több minisztériumban és állami intézményben – közölte hétfőn a kormány.

A testület az államkasszát 67 millió dollárral megkárosító Microsoft-ügy kapcsán indított vizsgálatot a közintézményekben. Azt ellenőrizték, hogy a központi adminisztráció intézményeiben hogyan történt a számítógépes programok beszerzése az utóbbi öt évben.

A vizsgált időszakban tizenkilenc minisztérium és alárendelt intézmény összesen több mint tízezer szoftvervásárlási szerződést kötött 3,73 milliárd lej (több mint 800 millió euró) értékben.

Kilenc minisztérium és intézmény esetében kiderült, hogy több mint 110 millió lej (azaz mintegy 24 millió euró) értékben vásároltak olyan szoftvereket, amelyeket aztán nem használtak semmire.

Nem használt programokra a legtöbb pénzt, 88 százalékot négy minisztérium költötte: a fejlesztési (44,8 millió lej), a pénzügy (23,75 millió lej), a távközlési (17,3 millió lej) és az európai alapok minisztériuma (11,36 millió lej). 

Hirdetés

A közpénzköltés legnagyobb haszonélvezője a Siveco Romania (377 millió lej), a Teamnet (261 millió lej) és az UTI Csoport (108 millió lej).

Az ellenőrző testület a következő 12 hónapban tovább folytatná a vizsgálatot és részletesebben ellenőrizné a közintézmények szoftverbeszerzését és programhasználatát, ugyanakkor javasolja erre szakosodott ellenőrző szervek létrehozását központi és minisztériumi szinten.

Hirdetés