474 új HIV-fertőzöttet regisztráltak idén Romániában

A kezelést kapó páciensek 80 százalékánál nem kimutatható a vírus.
Hirdetés
474 új HIV-fertőzöttet regisztráltak idén Romániában, a legtöbb esetet Bukarestben és környékén jegyezték, ahol 172 személy fertőződött meg a vírussal – mondta Mariana Mărdărescu, a Fertőző Betegségek Országos Intézetének orvosa.
 
A szakember szerint Romániában több mint 14 000 HIV-fertőzött személy él, közülük 10 500-an gyógyszeres kezelés alatt állnak. A kezelt személyek 58 százaléka férfi, 42 százalékuk nő, legtöbbjük 25-29 éves. 
 
„A fertőzést leggyakrabban férfiak adják át nőknek (58%), a kábítószer-fogyasztók körében közös tű használatával terjed (20%), az esetek 16 százalékában pedig férfi adja át férfinak a fertőzést” – mondta el Mariana Mărdărescu orvos. Idén szeptemberig több mint 270 000 szűrést végeztek el országos szinten, a pozitív tesztek aránya 1 százalék alatt volt.
 
A kezelést kapó HIV-fertőzöttek mintegy 80 százalékánál már nem kimutatható a vírus, így azt nem is tudják tovább adni –nyilatkozta hétfőn Adrian Streinu Cercel, a fővárosi Matei Balş Járványtani Intézet igazgatója. Az AIDS elleni küzdelem világnapja alkalmából rendezett vitán elmondta, 2017 őszétől olyan tabletta jelenik meg a piacon, amely négy gyógyhatású elemet összesít. 
 
Az új gyógyszernél figyelembe vették a korábbi gyógyszerezések kiváltotta rezisztenciát is, amely nagyon sok romániai fertőzöttnél megjelent, mondta az orvos. Hozzátette, kilátásban van egy olyan oltás is, amit havonta csak egyszer kell majd beadni a fertőzötteknek.
 
Streinu Cercel szerint nagyon jó a túlélési arány azok között, akik gyerekként a ’80-as évek végén, ’90-es évek elején fertőződtek meg Romániában akkor még nem ellenőrzött vérátömlesztéssel vagy tömeges oltáskor, ahol a tűket nem fertőtlenítették.

Hirdetés