testvériség
fsandor
2016. december 2. péntek, 13:20
Sepsiszentgyörgyön vette egy kalap alá a románok és a magyarok őseit.

A sepsiszentgyörgyi december 1-jei ünnepségen felszólalt egy ortodox pap, aki az alábbi üzenetet fogalmazta meg a magyaroknak és a székelyeknek:

„Testvéreinknek, akik most otthon vannak és csikorgatják a fogukat, testvéri üzenetem van. És nem a levegőbe beszélek.

Testvéreink, akiknek többsége magyarnak és székelynek hiszi magát! Kérlek, nézzetek a tükörbe, nézetek egymásra, és figyeljétek meg, ha sárga arcotok, ferde szemetek, fekete hajatok van, akkor mongolok vagytok és a mongolok utódai. De nézzétek csak meg jobban, nagyon is hasonlítotok ránk. Nincs sárga arcotok, ferde szemetek és fekete hajatok. Ébredjetek fel és legyetek büszkék arra, hogy ugyanazok az őseitek vannak, mint nekünk. Őseitek a legvitézebb és legigazabb ókori nép, ne mi mondjuk, hanem az ókori történészek.

Azt mondjátok, hogy jogotok van ehhez földhöz. Igen, jogotok van hozzá, ahogyan nekünk is, mivel ugyanazok az őseink. Nem azért, mert magyarok vagy székelyek vagytok! Ismétlem: jogotok van ehhez a földhöz, ahogyan nekünk is, mivel ugyanazok az őseink. Ez egy testvéri üzenet, és meg kell értenünk, hogy testvérek vagyunk és a jövőnk közös. Ámen.”

A felvételt a Mesagerul de Covasna című sepsiszentgyörgyi román lap tette közzé Facebook-oldalán. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/18302
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.