Nem kötelezi gyermekük beoltására a szülőket az új törvény

Nem bünteti őket, ha nem oltatják be csemetéjüket, csak akkor, ha nem tájékozódnak előtte. A minisztérium viseli a felelősséget az oltások mellékhatásaiért.
Hirdetés
Az oltásokat szabályozó, készülő törvény nem kötelezi a szülőket arra, hogy oltassák be gyereküket, de büntetést helyez kilátásba arra az esetre, ha nem tájékozódnak megfelelően, mielőtt elutasítják a vakcina beadását – nyilatkozta pénteken Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter.
 
A tárcavezető szerint a jelenleg az engedélyezési szakaszban levő jogszabály egyrészt megteremti a törvényi keretet arra, hogy minden vakcinából állandó jelleggel legyen készleten egy bizonyos időre elegendő mennyiség, másrészt pedig jól elhatárolja minden érintett hatóság – a családorvosok, az oltásokért felelő megyei bizottságok, az egészségügyi minisztérium és a többi illetékes intézmény – hatáskörét.
 
A miniszter ugyanakkor kiemelte: a tervezet azt is leszögezi, hogy az oltások esetleges mellékhatásaiért a szaktárca vállalja a felelősséget, a szülőkre vonatkozóan pedig előírja, hogy kötelességük alaposan tájékozódni, mielőtt úgy döntenek, nem adatják be gyermeküknek a vakcinát.
 
„A tervezet értelmében a szülőknek jogukban áll elutasítani gyermekük beoltását, erre azonban csak azt követően kerülhet sor, hogy alaposan tájékozódtak ezzel kapcsolatban. A törvény kötelezni fogja tehát a családot az alapos tájékozódásra. (…) Büntetéseket is előír a tervezet, ezek azonban kizárólag a tájékozódási kötelezettség elmulasztására vonatkoznak” – fogalmazott Vlad Voiculescu.

Hirdetés