Nem ússza meg Tăriceanu, hogy eskü alatt hazudott

A legfelső bíróság elrendelte a per lefolytatását, melyben a szenátusi elnököt hamis tanúzással és bűnpártolással vádolják.
Hirdetés
A legfelső bíróság hétfői döntése értelmében elkezdődhet Călin Popescu-Tăriceanu perének érdemi tárgyalása, melyben hamis tanúzás és bűnpártolás miatt vonhatják felelősségre. A bíróság megállapította a korrupcióellenes ügyészség (DNA) által megfogalmazott vád törvényességét, így elkezdődhet  a per érdemi szakasza. A döntés azonban még nem jogerős, három napon belül megfellebbezhető.
Frissítés: Nem sokkal a hír megjelenése után Tăriceanu jelezte, hogy fellebbez a döntéssel szemben, mely szerinte politikai megrendelésre született. 
 
Călin Popescu-Tăriceanu ellen július 7-én emelt vádat a DNA a Snagov-erdő és a Băneasa-farm törvénytelen visszaszolgáltatásával kapcsolatos ügyben. A vádhatóság szerint 2016. április 15-én Tăriceanu eskü terhe alatt valótlanságokat állított, amikor kihallgatták az ügyben, megnehezítve ezáltal az igazságszolgáltatás munkáját, a vádlottak felelősségre vonását.
 
Az ügyészek szerint Tăriceanu a valósággal ellentétben azt állította, nem volt tudomása arról, hogy Paul Philippe herceg visszakapta a băneasai telket (egykori királyi farmot) és a Snagov-erdőt, és állítása szerint arról sem tudott, hogy a visszaszolgáltatásban szerepük volt Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi vádlottaknak. A házelnök azt is tagadta, hogy tudomása lett volna az ezen telkekkel kapcsolatos adásvételi szerződésekről.
 
A DNA szerint Călin Popescu-Tăriceanu a valóságnak nem megfelelő állításokat tett, amikor a Tal Silbersteinnel, Dan Cătălin Andronickal és Remus Truicăval, valamint Marcovici Mariusszal való kapcsolatáról kérdezték. Ugyanebben az ügyben Dorin Mariant, Emil Constantinescu egykori államfő tanácsosát és Călin Popescu-Tăriceanu volt kancelláriavezetőjét is hamis tanúzással vádolják – írja Agerpres.

Hirdetés