Választás: a jelöltek jelentős része nem „tiszta” egy összesítés szerint

Vagy büntetőügyük van, vagy az igazságszolgáltatás munkáját próbálták nehezíteni, vagy összeférhetetlenek.
Hirdetés

A parlamentbe jutásra eséllyel pályázó 746 jelölt közül 352-nek gyűlt meg a baja az igazságszolgáltatással, illetve összeférhetetlenség állapítható meg az esetükben, illetve a jogállam ellenségei – derül ki a Románia Kezdeményezés (Iniţiativa România) nevű civil szervezet összeállításából, amelyet a www.alegeriparlamentare2016.ro (parlamentiválasztások2016) című portálon hoztak nyilvánosságra.

A portál célja lehetőséget biztosítani a szavazópolgárok számára, hogy felmérjék, a jelölteknek milyen feddhetetlenségi problémái vannak, mennyire tisztelik a jogállamot, illetve hányszor váltottak pártot.

Minden egyes jelölt kapcsán elolvasható, milyen feddhetetlenségi problémái vannak (büntetőügyek, összeférhetetlenségek, összeférhetetlenség vagy egyéb súlyos problémák), hogyan viszonyul a jogállamisághoz (például a bírói hatalom megnyirbálását vagy bizonyos bűncselekmények politikai érdekbél történő dekriminalizálását célzó törvényjavaslatok benyújtása, illetve a honatyák mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló ügyészségi kérések elutasítása), és az is, hogy hány pártban fordult már meg.

A statisztika szerint a legrosszabbul a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) áll: 101 jelöltjéből 72-nek van valamilyen problémája, ami 71,3 százalékos arány.

A további sorrend: Népi Mozgalom Párt (PMP) 67,7, Szociáldemokrata Párt (52,2), RMDSZ (43,2), Nemzeti Liberális Párt (38,8) és Mentsétek meg Romániát Szövetség (10,6).

Hirdetés