Egyelőre nem szabadul a börtönből Dan Voiculescu

De tíz hónap múlva ismét tárgyalják a kérelmét.
Hirdetés

Nem hagyta jóvá a Rahova büntetés-végrehajtási intézet illetékes bizottsága Dan Voiculescu feltételes szabadlábra helyezését – értesült a Hotnews.

Az egykori politikus-médiamágnás kérésének tárgyalását a testület tíz hónappal elhalasztotta.

Egy büntetőjogi szakértő azt nyilatkozta a portálnak, hogy Voiculescu nem teljesíti a feltételes szabadlábra helyezés egyik feltételét, éspedig nem fizette ki az ítéletben kiszabott kártérítést.

Dan Voiculescu 2014 augusztusában ítélték tíz év letöltendő szabadságvesztésre amiatt, hogy egy telekügylettel 60 millió eurós kárt okozott az államnak. A bíróság azt is elrendelte, hogy Voiculescu vagyonából foglaljanak le 3 millió eurót, 3 millió dollárt és két telket.

A szabadlábra helyezési kérelem azzal érvel, hogy Dan Voiculescu elmúlt 60 éves, így a régi büntetőtörvénykönyv értelmében büntetésének egyharmadát kell csak letöltse. Elítélésekor még ez a jogszabály volt érvényben. Továbbá több mint egy évet sikerült lefaragnia azzal, hogy összesen 11 könyvet írt a rácsok mögött. Időközben ezt a törvényt is módosították, de Voiculescu az életbe léptetése előtt írta a könyveket, így 330 nappal kevesebbet tölthet a börtönben.

Hirdetés