A helybeliek nem akarnak nemzeti parkot a Fogarasi-havasokban

Mert nem bíznak a kormányban.
Hirdetés

A helyzet az, hogy a román kormány nemzeti parkot akar létrehozni a Fogarasi-havasokban. Ami, valljuk be, szép és jó, hiszen óvni kell a természetet. A gond csak az, hogy a környéken emberek is élnek. Mégpedig szép számmal. A rendelkezésre álló adatok szerint a Fogarasi-havasok környékén 73 000 ember él, összesen 128 településen.

És ezek az emberek valamilyen formában (magán- vagy köztulajdon) birtokolják a környéken levő erdőket. És attól tartanak, hogy amennyiben a nemzeti park létrejön, nem jutnak majd téli tüzelőhöz.

Az tény, hogy ha megvalósul a nemzeti park terve, a vonatkozó természetvédelmi intézkedések sokkal szigorúbbak lesznek, mint eddig. Az erdők egyes részeibe csak meghatározott ösvényeken lehet behatolni, az autós közlekedést betiltják, és igen, a fakitermelés is tilos lesz.

Az is igaz, hogy a nemzeti park létrehozása több évet is igénybe vehet, és ezalatt rendezni lehet a vitás ügyeket. „Hosszas egyeztetési procedúrákról van szó, melyek során minden érintett fél kifejtheti az álláspontját”, jelentette ki az üggyel kapcsolatban Márk-Nagy János, az Erdélyi Kárpát-Egyesület ügyvezető igazgatója.

Nos, reméljük, a nemzeti park létrejön, a fa megmarad, és az emberek sem fagynak meg.

Hirdetés