Tíz év börtönre ítélték, mégis két év után szabadulhat Dan Voiculescu

A korrupcióért elítélt médiamágnás állítólag az ünnepeket már otthon töltheti.
Hirdetés
A közeljövőben feltételes szabadlábra helyezik a 2014 augusztusában tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Dan Voiculescut. A România Curată ügyészségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a jelenleg Rahován büntetését töltő egykori médiamágnás feltételes szabadlábra helyezésről még ezen a héten dönthet az Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Igazgatósága.
 
Az okok között szerepel, hogy Dan Voiculescu elmúlt 60 éves, így a régi büntetőtörvénykönyv értelmében büntetésének egyharmadát kell csak letöltse. Elítélésekor még ez a jogszabály volt érvényben. Továbbá több mint egy évet sikerült lefaragnia azzal, hogy összesen 11 könyvet írt a rácsok mögött. Időközben ezt a törvényt is módosították, de Voiculescu az életbe léptetése előtt írta a könyveket, így 330 nappal kevesebbet tölthet a börtönben.
 
A börtönigazgatóság egyik korábbi belső jelentése szerint mind a 11 könyvet elfogadja az illetékes bizottság, így már nem kérdéses, hogy csökkentik a büntetését. Ehhez még hozzájárul a börtön asztalosműhelyében végzett munkáért járó engedmény. A különböző foglalkozásokon való részvételéért és a jó magaviseletért egyébként korábban is kapott engedményeket: többször fogadhatott látogatót, ugyanakkor több csomagot kaphatott.
 
Dan Voiculescut, az Antenák tulajdonosát, illetve a Konzervatív Párt alapítóját azért ítélte el a bukaresti táblabíróság, mert bebizonyosodott, hogy 60 millió euróval károsította meg a román államot azzal, hogy az Élelmiszeripari Kutatóintézet (ICA) egyik, Bukarest melletti 3,5 hektáros telkét törvénytelenül, a piaci árnál 75-ször alacsonyabb áron vásárolta meg. A 60 millió euróból mindössze 33 milliót sikerült visszaszereznie az állami kincstárnak.

Hirdetés