Csigalassúsággal „épül” Kolozsvár egyik legfőbb hídja

Három hónap alatt gyakorlatilag semmit nem épített a vállalkozó.
Hirdetés

Még az alapját sem építette meg a vállalkozó a Kolozsvár egyik közlekedési forró pontjának számító Árpád (Traian) hídnak. A híd a Szamoson át köti össze a vasútállomás és az Írisz telep felől a városközpont felé vezető utakat a Széchenyi térrel, a gépkocsiforgalom mellett több trolibusz útvonala is arrafelé vezet. Vezetne, ha a környék nem lenne három hónapja lezárva.

A híd évek óta siralmas állapotban van, egyik oldalán a járda beomlott, azt a részét már korábban lezárták. Aztán valahogy nagy nehezen megszületett az önkormányzati döntés, hogy a hidat teljesen el kell bontani és újat építeni helyette.

A hídépítésre kiírt versenytárgyaláson az útépítéssel és egyéb hasonló infrastrukturális fejlesztésekkel foglalkozó Diferit kft. nyerte meg, amely áfa nélkül 6,5 millió lejért vállalta, hogy megépíti a négysávosra tervezett hidat.

A tervek szerint az új híd hat hónap alatt készülne el, ha pedig a téli időjárási viszonyok úgy alakulnak, hogy nem lehet építkezni, további két hónappal meghosszabbítható az építkezés.

A hidat és környékét augusztus 22-én lezárták és el is kezdődött a lebontása. Három hónappal a munkálatok elkezdése után, vagyis az építésre megszabott idő felénél az új hídból még semmi nem látszik, mivel a vállalkozó még az alapot sem öntötte ki.

Hirdetés

A Diferit nemrég jelentésben számolt be a városházának a munkálatok helyzetéről. Három hónap alatt sikerült egy szolgálati út kialakításával megoldaniuk, hogy a munkagépek lehajthassanak a Szamos medrébe, ezen kívül megöntöttek betonból néhány oldalsó támfalat. Ennyi a konkrét eredmény, a többi munkálat csak kiegészítő jellegű, a közmű-hálózatok (víz- és gázvezetékek, elektromos és távközlési kábelek) elterelésével kapcsolatos. A régi híd egyik utolsó darabját csak novemberben bontották el, a helyén most egy ideiglenes, gyalogos vashíd húzódik, amelyet a munkások használnak.

A híd lezárása azt eredményezte, hogy a pár száz méterrel odébb húzódó Horea (egykori Ferencz József) úton a megnövekedett forgalom miatt gyakorlatilag állandóan forgalmi dugók vannak.

Hirdetés