Körvonalazódik a várva várt Pitești–Nagyszeben autópálya terve

Bukaresttől a magyar határig autópályán? Ha minden igaz, 2021-től már nem csak egy álom lesz.
Hirdetés

Jóváhagyták az A1-es autópálya Pitești és Nagyszeben közötti szakaszának végleges nyomvonalát. A hét változat közül az első tervet választották, mely a 7-es számú országúttal párhuzamosan Curtea de Argeş felé vezeti a forgalmat. Cătălin Homor, a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Felügyelet (CNAIR) vezérigazgatója szerint ez az egyik legfontosabb infrastrukturális terv jelenleg Romániában.

Annál is inkább, mivel a Bukarest–Nagylak közötti autópálya részeként lehetővé tenné, hogy megszakítás nélkül autópályán jussunk el Bukarestből a magyar határig. Ugyanakkor ha valóban elkészül, ez lesz az első autóút, mely a Kárpátokat átszelve köti össze Erdélyt és Munténiát. Az autópálya-szakaszon összesen hat alagutat és tíz közlekedési csomópontot építenek ki. A leghosszabb alagút 1,7 km hosszú lesz.

A 117 kilométeres pálya összesen 1,6 milliárdból épülhet meg, melynek 75 százaléka az EU-tól, 25 százaléka a román állami költségvetésből kerül ki. Átadását 2021 végére ígéri az Országos Út- és Autópálya-építő Társaság. Megépítéséért többször is tüntetést szerveztek a Dacia autógyárnál, mivel a beruházás lényegesen megkönnyítené számukra az exportot.

A képre kattintva a térkép nagyítható

Hirdetés