Itt hamarosan ingyen sportpálya nyílik

Sőt több: kilenc hektáron lehet majd népsportolni. De lehetne 60 hektáros közpark is. Egyelőre csak futottunk utána.
Hirdetés
Pénteken nyílik meg Kolozsvár legújabb sportpálya-komplexuma, ahol a lakosok ingyen őrizhetik az egészségüket. A helyet Adrian Dohotaru kutató, aktivista dobta be évekkel ezelőtt a köz- és a városvezetés tudatába, amikor a 3-as troli végmegállója után még csak egy lepukkant gokartpálya volt.
 
Adi Dohotaru (ő beszél a fenti videóban) és a Lacurile Gheorgheni (Györgyfalvi tavak) Facebook-oldal kedvelői azt javasolták, a volt gokartpálya mögötti zöld terület, vagyis a város faiskolája, a mögötte lévő nádas, kisebb tavak, a Békás patak és a nagyobb, Györgyfalvi negyedi tavak legyenek a részei egy óriási nyilvános parknak. A parkosításnak ezt a szakemberekkel és többezer aláírású petícióval alátámasztott javaslatát a városháza is elfogadta.
 
Az elképzelt Tóköz-park
 
Erről a zöld területről van szó a Tóköz és a Palocsay-kert között.
 
Ha a teljes területet megtisztítanák és berendeznék, ez lenne Kolozsvár legnagyobb közparkja, több mint hatvan hektárnyi. Ha hozzávesszük a volt U focicsapat ezzel szomszédos edzőpályáját, a mögötte lévő rétet (itt rendezik be az Untold fesztivál kempingjét) és a körülötte lévő Detunata parkot, hatalmas, szinte egybefüggő zöldövezetet kapnánk a város keleti végén.
 
A városháza egyelőre a gokartpályát számolta fel, és hozott létre egy kilenc hektáros sportkomplexumot, amelyet a lakosok ugyanúgy ingyen vehetnek majd igénybe, mint a Monostor végében lévőt. Vasárnap délelőtt szerettük volna beszaladni a teljes területet, de több akadályba ütköztünk.
 
Először az új sportpark kerítésébe, majd portásába. Nem engedett körülnézni sem, mondván, hogy a parkot még nem adták át, de majd pénteken hivatalosan is megnyitják. Pár napja vette volna át a városháza a befejezett munkálatokat, de hibákat találtak az egyik bejárat mellett. Amit láttunk a bejárattól, az impozáns és puccos: kacskaringós bringasáv, több kosárpálya nem betonnal, hanem műsalakkal burkolva, teniszpálya, vélhetőleg atlétikapálya legalább az egyik „ministadionban”, szabadtéri fitneszgépek, házikók mosdónak és a miccsárusoknak, mindenhol széles sétányok és napelemmel működtetett lámpák. Hátha következő hétvégén alaposabban is megnézhetjük és kipróbálhatjuk.
 
 
Betolakodók
 
Nem mi voltunk az egyedüli betolakodók: a vasárnap délelőtti szikrázó napsütésben mások is rendeltetésszerűen használták volna a parkot, de a portás bácsi komolyan vette a munkáját.
 
 
Faiskola
 
Elszaladtunk a kerítés (miért kell egyáltalán kerítés közpark köré??) mellett, majd be a város faiskolájába. Itt találkoztunk a közvagyonőrzés másik lelkes végrehajtójával, a faiskola portásának kutyafalkájával. Amelyet a portás kérésre sem volt hajlandó visszafogni, úgyhogy visszafogtuk mi … a sebességet. Ha sétáltunk, nem támadtak.
 
 
Növendékek a faiskolában
 
Növendékek a faiskolában.
 
 
A faiskola maturandusai
 
Az iskola maturandusai.
 
 
 
Békás-patak csordogál békésen a faiskolában
 
A terület nincs parkká szelidítve, de így is van mit bámulni kocogás közben. Például a Békás patakot.
 
 
Véndiák a faiskolában
 
Vagy ezt a tisztást a faiskola egy véndiákjával.
 
 
Tüskevárt játszottunk
 
A helyenként sártól tocsogó nádasban sikerült eltéveszteni az ösvényt, de ennek köszönhetően még hófoltokat is láttunk.
 
 
Utak az összefüggő parkokban
 
Természetesen léteznek már utak, sétányok, ösvények, tulajdonképpen csak ki kellene pofozni őket.
 
 
Ingatlanpiaci boom és a rekreáció
 
A terület keleti végén rozoga kapun távoztunk, hogy beleszaladjunk az ingatlanpiaci boomba és a Tóköz negyed számára kiépített mini sportparkba.
 
 
A Hármas nevű tó
 
Ezzel határos a hivatalosan mindössze csak Hármas tónak nevezett susnyás, a leginkább természet- és emberközeli vízfelület. A Lacurile Gheorgheni csoport továbbra is szeretné kiépíteni a partot, hogy körbe lehessen szaladni a tavat, de talán nem kell mindent civilizálni.
 
 
Második számú horgász a Hármas nevű tó partján lévő kilenc parkolóhely előtt
 
Nem ő volt itt az egyedüli horgász, de a sás miatt nem zavarják egymást a sporttársak.
 
 
Építészet a tavak partján
 
Visszafele megcsodáltuk a környék épített örökségét is, …
 
 
Györgyfalvi tóparti fák
 
… majd a Györgyfalvi tó partján, a Iulius Mall sarkánál elbúcsúztunk, és mindenki szaladt, ki merre látott. 

Hirdetés