Gyermekek készítik a Kinder-figurákat éhbérért Szatmár megyében

A The Sun című brit bulvárlap tárta fel a rabszolgamunkával készített Kinder-figurák történetét.
Hirdetés

Gyermekmunkával, bagóért készülnek Szatmár megyében a népszerű Kinder meglepetéstojásokban található, összerakható műanyagfigurát – robbantotta fel kedden reggel a szociális bombát a The Sun című napilap.

A brit bulvárlap újságírói tényfeltáró riportban számoltak be arról, hogy szegény sorsú romániai családok abból élnek, hogy otthonukban akár napi tizenhárom órás munkaidőben is a kis bizbaszokat rakják össze. A riportból kiderül: akár legtöbb hatéves gyerekek is dolgoznak a Kindernek a nevetséges összegű bérért – ezer tojásért ugyanis csupán mintegy húsz lejt fizetnek.

Az összeszerelt tojásokat a Kinder-tojást gyártó Ferrero cég nagykárolyi üzemébe szállítják, ahol aztán bekerülnek a boltokban árult tetszetős csokihéjba, és megkapják a csomagolást.

A Ferrero-gyár egyik alkalmazottja szerint

ha a cég vezetői megtudnák, mi történik Romániában, valószínűleg infarktust kapnának.

Az ügyleten ugyanis a rászoruló családokat szinte rabszolgaként dolgoztató alvállalkozók nyernek.

A riporterek ellátogattak a nagykárolyi Jurj családhoz, ahol a 30 éves, Tímea nevű édesanya és a 41 éves apa, Christian mellett két gyermekük, a 11 éves Patrick és a 6 éves Hannah is Kinder-figurák össszerakásából él. (A nevek ebben a formában szerepelnek a brit lap cikkében).

Az apa szerint

tényleg rabszolgamunkáról van szó, de más lehetőségük nincs.

„Ha látják, hogy élünk itt, megérthetik, miért álmodozunk arról, hogy Nagy-Britanniába menjünk” – mondta.

Hirdetés

Az újság annak is utánajárt, hogy a műanyag figurákat gyártó nagyváradi Romexa cég – amely Nagykárolyban is rendelkezik egy telephellyel – egy Prolegis nevű céget bízott meg alvállalkozóként a játékok összeszerelésével, amely kiadja a munkát a rászoruló családoknak.

A Romexa illetékese, Daniel Mureşan ugyanakkor állítása szerint nem tudott arról, hogyan dolgoztat a Prolegis, de közölte: ha beigazolódnak a gyerekmunkára vonatkozó vádak, megszakítják a kapcsolatot az érintett céggel.

A Prolegis igazgatója, Marcel Bront ugyanakkor azt állította: nem adták ki a munkát, a riportban látható játékok szerinte máshonnan származnak. A Romexa négymillió, a Prolegis pedig 600 000 eurós nyereségre tett szert tavaly.

A Szatmár Megyei Munkaügyi Felügyelőség máris vizsgálatot indított az ügyben, és kiderült, hogy a szülők egyike sem szerepel az említett cégek alkalmazottai között. A felügyelőség szóvivője, Ioan Flore a Mediafax hírügynökségnek elmondta: munkatársaik megvizsgálják a cégeket, és amennyiben bebizonyosodik, hogy 15 évesnél fiatalabb gyerekeket alkalmaztak, feljelentést tesznek.

Az ügyben a Szatmár megyei rendőrség és a gyermekvédelmi hatóság is vizsgálatot indított.

Hirdetés