A kosár Eb címvédője is Kolozsvárra jön

A spanyol válogatott mellett főleg közép-európai válogatottak kerültek a 2017-es férfi kosárlabda Európa-bajnokság Kolozsváron rendezett csoportjába.
Hirdetés

Isztambulban kisorsolták a jövő évi férfi kosárlabbda Európa-bajnokság csoportbeosztásait, a Kolozsváron rendezett hatosba a házigazda Románia és a partnerének választott Magyarország mellé Spanyolország, Csehország, Horvátország és Montenegró válogatottjai kerültek.

A sorsoláson jelen volt Emil Boc polgármester, a húzásokra pedig román részről Gheorghe Mureşant, az NBA-ig eljutó, pályafutását Kolozsváron kezdő egykori játékost kérték fel a szervezők.

A polgármester Facebook-oldalán is beszámol az eseményről:

Az Eb-t 2017 augusztus 31. és szeptember 17. között rendezik meg Helsinkiben, Kolozsváron, Isztambulban és Tel-Avivban, de a minket is érintő csoportkör már szeptember 7-én lezárul. A hatos csoportok mindegyikéből az első négy helyezett jut tovább az isztambuli egyenes kieséses szakaszba.  

 

Spanyolország

A közelmúlt legsikeresebb európai csapata, amely 1999 óta mindig bejutott a legjobb négy közé, a legutóbbi négy kiírásból pedig hármat (2009, 2011, 2015) is megnyert. Emellett volt világbajnok 2006-ban, olimpiai ezüstérmes 2008-ban és 2012-ben, idén nyáron pedig bronzérmes a riói játékokon.

Az olasz edző, Sergio Scariolo által irányított csapatban aligha látjuk már a legendás Pau Gasolt vagy Juan Carlos Navarrót, de így is olyan klasszisaik vannak, mint Rudy Fernandez és Sergio Llull (Real Madrid), Marc Gasol (Memphis Grizzlies) vagy Ricky Rubio (Minnesota Timberwolves).

 

Csehország

A cseh kosárlabda igazából a két évvel ezelőtti Eb-n robbant be az európai elitbe, az akkori hetedik helyének köszönhetően az izraeli Ronen Ginzburg által irányított válogatottnak nem kellett selejtezőt játszania a 2017-es kiírásra.

A két legismertebb játékos az idén nyáron az NBA-be szerződő Tomáš Satoranský (Washington Wizards) és az észak-amerikai profi ligát szintén megjárt Jan Veselý (Fenerbahce), de Blake Schilb (Galatasaray) személyében egy honosított amerikai kosarassal is rendelkeznek.

 

Horvátország

A horvátok sorsolás nélkül kerültek a kolozsvári csoportba, mivel a harmadik kalapban rajtuk kívül a másik három rendező ország csapata szerepelt. A Jugoszláviától való elszakadás óta a válogatott az összes Európa-bajnokságon részt vett, 1993-ban és 1995-ben is bronzérmes volt, legnagyobb sikere azonban az 1992-es barcelonai olimpiai döntő, amelyet a Michael Jordan-féle amerikai Dream Team ellen buktak el.

A nyáron az ötödik helyen végeztek a riói olimpián, ennek ellenére Aleksandar Petrović szövetségi kapitány nem maradt a posztján, utódját pedig még nem választották meg.

Hirdetés

Legnagyobb sztárjaik szintén azNBA-ben szerepelnek: Mario Hezonja (Orlando Magic), Bojan Bogdanović (Brooklyn Nets) és Dario Šarić (Philadelphia 76ers) remélhetőleg Kolozsvárra is eljön.

 

Magyarország

Tizenhét év után jutott ki ismét az Eb-re a magyar válogatott, miután selejtezőcsoportjában mind a hat mérkőzését megnyerte Nagy-Britannia, Macedónia és Luxemburg ellen. A szövetségi kapitányi tisztséget a horvát Stojan Ivković töli be, aki azonban 1992 óta Magyarországon él, előbb játékosként, majd edzőként dolgozva.

A csapat vezéregyénisége Hanga Ádám, az euroligás spanyol Saski Baskonia klasszisa, rajta kívül csak Perl Zoltán (Capo d’Orlando) szerepel külföldi bajnokságban. Szintén sorsolás nélkül került a kolozsvári csoportba, miután a román szövetség Magyarországot választotta partnerének a nézőszám növelése érdekében.   

 

Montenegró

A legkisebb egykori jugoszláv tagállam korábban csak két Európa-bajnokságra (2011, 2013) jutott ki, de két éve sikerült edzőnek szerződtetni a kosárlabda egyik nagy öregjét, a montenegrói–olasz–boszniai–török négyes állampolgár Bogdan Tanjevicset, aki sikeresen meg is vívta csapatával a selejtezőket. NBA-játékos náluk is akad, Nikola Vučević már öt éve játszik a világ legerősebb bajnokságában.

 

Románia

Harminc éves szünet után szerepel ismét a kontinensbajnokságon a román együttes, ehhez azonban el kellett nyernie a rendezés jogát, mert a közelmúltban a selejtezőkben meccset is alig tudott nyerni. A kivétel pont a legutóbbi, 2015-ös kiírás volt, amikor csak rosszabb kosáraránnyal maradt le a továbbjutásról a Marcel Tenter által felkészített együttes.

A legnagyobb gond a szűkös merítési lehetőség, külföldi bajnokságban egyedül az előző négy évet az amerikai egyetemi ligában töltő, jelenleg Belgiumban profiskodó Alex Olah (Mons-Hainaut) játszik, miután a legjobbnak tartott hazai kosaras, az olasz, francia és lengyel ligát is megjárt Vlad Moldoveanu a nyáron a Kolozsvári U-BT-hez szerződött. 

 

Hirdetés