Lemondott a választási hatóság őrizetbe vett vezetője

A korrupcióellenes ügyészség befolyással üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítja.
Hirdetés

Lemondott Ana Maria Pătru, az Állandó Választási Hatóság (AEP) vezetője, akit többórás kihallgatás után befolyással üzérkedés és pénzmosás gyanúja miatt nem sokkal kedd éjfél előtt őrizetbe vett az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA). Ene Cristian,  Pătru ügyvédje az őrizetbe vétel után közölte: védence lemond tisztségéről.

A korrupcióellenes ügyészek 24 órára vették őrizetbe a hatóság volt vezetőjét, szerdán pedig 30 napos vizsgálati fogságra vonatkozó javaslattal állítják bíróság elé.

A DNA a választási folyamat során használt számítógépes programok beszerzésére vonatkozó szerződések ügyében nyomoz

A korrupcióellenes ügyészek szerint  az választási hatóságot államtitkári rangban vezető Pătru 2008-ban210 ezer eurót kért, amit 2009-ben meg is kapott. Az összeget, amely egy bukaresti lakás ellenértékét képezte, azért kapta, hogy az őt megvesztegető cég köthessen szerződést a választási hatósággal, illetve hogy a további közbeszerzései eljárásokon is előnyös helyzetben vehessen részt.
A DNA szerint  Pătru a kenőpénzként kapott összeget többek között a férje cégén keresztül, fiktív szerződések révén kapta meg.
2011-ben Pătru egy 15 ezer euró értékű Land Rover márkájú terepjárót kapott a cég vezetőitől, cserében ugyanazt kellett tennie, mint korábban. A terepjárót egy másik személy nevére jegyeztette be.

Ugyancsak 2011-ben állítólag 50 ezer eurót kért egy másik üzletembertől azért, hogy kieszközöljön a számára egy találkozót Ion Ariton akkori gazdasági miniszterrel.

Hirdetés