Bob Dylan nem veszi át a Nobel-díjat

Legalábbis személyesen nem, mert nem utazik Stockholmba a ceremóniára.
Hirdetés
Nem utazik Svédországba átvenni irodalmi Nobel-díját Bob Dylan, az idei kitüntetett – írja a BBC a Svéd Akadémiára hivatkozva, amely a maga során Dylan személyes levelére hivatkozva jelentette be ma a dalszerző távolmaradását.
 
Az akadémia szerint Dylan nagyon megtisztelve érzi magát, hogy ő kapta meg a díjat, amelyet szívesen átvett volna személyesen, de korábbi kötelezettségei ezt nem teszik lehetővé.
 
A Nobel-díj egyetlen kötelezettséget ró Bob Dylanra: előadást kellene tartania legkésőbb jövő júniusig, a december 10-i ceremóniát követő hat hónapban.
 
Dylan nem az első, aki nem veszi át személyesen az irodalmi Nobelt, Harold Pinter se jelent meg 2005-ben, illetve Doris Lessing is hiányzott a 2007-es ceremóniáról. A díj attól még az övék, ahogy Dylané is, írta a Svéd Akadémia állásfoglalásában.
 
A 75 éves amerikai dalszerző díjának indoklása szerint új költői kifejezésekkel gazdagította a nagyszerű amerikai dalkincset. Dylan a hír bejelentése után hetekig nem reagált semmit, majd egy interjúban mondta ki, mennyire meglepte őt a díj és megtisztelve érzi magát.

Hirdetés