Hogyan lett a Román Ortodox Egyházból tolvajok klikkje?

Egy pillanat alatt. Abban a pillanatban, ahogy az igazságszolgáltatás belenyúlt a fészekbe.
Hirdetés

Szolgálóin keresztül a Román Ortodox Egyháznak (BOR) múlt csütörtökön sikerült újabb negatív teljesítményt nyújtania. Mindnyájunknak fityiszt mutatott azzal, hogy egyes papjait a törvények fölé helyezte.

Miről is van szó pontosan. 30, a tévés tudósítások szerint egytől-egyig nagy hős pópa, tízzel kevesebb, mint az Ali Babával szembeszálló 40 tolvaj, nem talált jobb elfoglaltságot magának, mint testületileg kiállni Teodosie Snagoveanu Őboldogságossága mellett. Aki eléggé félrelépett, és

eléggé mélyen belenyúlt a tisztességtelenség mézes bödönébe.

Miután a törvény arra kötelezte, hogy az igazságügyi felügyelet szabályainak megfelelően rendszeresen megjelenjen a rendőrségen, Şpagoveanu (a megvesztegetést jelentő „şpagă” felhasználásával alkotott szójáték – a szerk.) szükségét érezte holmi reverendás, fehér szakállú, feketébe öltözött testőrök kíséretének, akiknek az volt a szerepük, hogy bátorságot és némi plusz férfiasságot öntsenek belé. Mely jellemzők eléggé elhagyták Őspágaságát, amikor egyik megvesztegetést fogadta el a másik után, hol egy parókiáért, hol egy sikeres teológiai felvételiért cserébe, de aki hirtelen zavarba jött, amikor arra emlékeztették, hogy bizonyos következményekkel jár a világi szabályok megsértése. Talán még bilincscsörgéssel is.

És, hogy a világi bűnökben rendkívül járatos egyházfik ostobasága és gazembersége tökéletes legyen, az egyik kísérő a következő elmélettel támasztotta alá a gesztusukat: „Az Egyháznak meg kell mutatnia, hogy egységes, az egységet pedig a papokon, a hívőkön keresztül lehet kimutatni.”

Nem igazán értek ahhoz, hogy mi áll a Szentírásban, és a papi kánonnal kapcsolatos más részletekben sem vagyok járatos, ennek ellenére tudom, hogy

a tízparancsolat egyike minden hívőtől megköveteli, hogy ne lopjon.

Márpedig a megvesztegetés végső soron a lopás egyik formája. Vagy nem így van, Eugen Tănăsescu blogger atya, aki képes voltál azzal mentegetni a szóban forgó seregletet, hogy a testi épségét szándékozott megvédeni annak a kenőpénzes érseknek, aki előtt minősíthetetlen hajbókolásokat végeztek?

Csak kérdem. A Szent Zsinat, személyesen a BOR Őboldogságos Pátriárkája adott felmentést, a hitegység nevében, e bibliai rendelkezés alól?

Hirdetés

Remélem, hogy nem. De nagyon meglep a BOR és a Pátriárkia szóvivőjének hallgatása a konstancai 30 plusz 1 pap hülyeségével szemben.

Mert az ostobaságon kívül, persze, már csak egy dologról lehet szó. Arról, hogy sem a Szent Zsinat, sem Dániel pátriárka, sem a BOR egyházvezetőinek jelentős része nem tanult semmit a Colectiv klub tavalyi balesetekor elkövetett baklövésekből és csökönyösen igyekeznek – a pofátlanságban való egység nevében – egyre jobban eltávolodni a néptől. Igyekeznek klikké változni.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés