Orbán Trump győzelme kapcsán: a nyugati civilizáció visszatérhet az igazi demokráciához

„Nagy napokat és nagy időket élünk”.
Hirdetés

A nyugati civilizáció visszatérhet „az igazi demokráciához”, a politikai korrektségtől megszabadult beszédhez – kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a republikánus Donald Trump győzelmét hozó amerikai elnökválasztást.

A kormányfő az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) budapesti konferenciáját megnyitó beszédében úgy fogalmazott: annak a történelmi eseménynek a második napján vagyunk, amikor

„a nyugati civilizáció, úgy tűnik, sikeresen kiszabadítja magát egy ideológia fogságából”.

Szavai szerint „amit mi úgy hívunk, hogy »liberal non-democracy« (liberális nem-demokrácia), és amiben az életünk elmúlt 20 éve eltelt, ennek a korszaknak vége van, visszatérhetünk az igazi demokráciához, visszatérhetünk a politikai korrektség bénító kényszerétől megszabadult egyenes, őszinte beszédhez”, a problémákra pedig pragmatikus, „a common sense alapján álló” gondolkodással lehet majd megtalálni a válaszokat.

„Nagy napokat és nagy időket élünk”

– értékelt Orbán Viktor, jelezve, hogy a Brexitet is ebben összefüggésben nézi. „A Brexit egyáltalán nem egy tragédia, nem egy vereség, hanem kísérlet egy nagy nép részéről arra, hogy másképpen tegye magát sikeressé, mint ahogy korábban mindenki gondolkodott a siker útjáról” – mondta a miniszterelnök.

Gondolatmenetét azzal zárta, hogy szerinte az egész nyugati világ egy szellemi átalakulás fontos lépéseit tette meg az elmúlt időszakban, és „ettől nem félnünk kell, hanem meg kell látnunk a benne rejlő lehetőségeket”.

Hirdetés