Iohannis: a tolerancia nem egyenlő az ostobasággal

Úgyhogy ne fenyegesse senki a társadalmi békét.
Hirdetés

A tolerancia nem azt jelenti, hogy az ember ostoba, hanem azt, hogy a sajátjáétól eltérő nézeteket is elfogad – jelentette ki Klaus Iohannis államfő a homoszexuális párok házassága miatt kirobbant vita kapcsán.

„Nem hiszem, hogy bárki is radikalizálódott volna, de nem is járt olyan hatással, hogy bizonyos csoportok megváltoztatták volna a témával kapcsolatos álláspontjukat. Úgy vélem, annak ellenére, hogy a témát nagyon sok, mintegy hárommillió támogató aláírással vetették fel, és fontos támogatói vannak, ez nem olyan kérdés, amely áthatotta volna a romániai társadalmat” – mutatott rá az elnök egy, bukaresti politológushallgatókkal folytatott, szerda esti beszélgetésen.

Hozzátette: a politikusok reakciói sem mozgatták meg jelentős mértékben a választópolgárokat a téma kapcsán, egyben bírálta azon politikusokat, akik támadták őt a toleranciával kapcsolatos kijelentései miatt.
Az elnök szerint az ilyen témák a társadalmi békét érintik, amit nem szavazás és referendum útját lehet elérni, hanem kompromisszum által.

„Bármely próbálkozás, amely megpróbálja egyik vagy másik irányba elbillenteni az egyensúlyt, csakis számos vesztest hagy maga után. Rendszerint mindenki veszít. Ha az orsszág társadalmi békéje felbomlik, abból senki sem nyer, csakis vesztesek vannak.

Hirdetés

Ezért mondtam azt, hogy fontos, hogy toleránsak legyünk. Toleránsnak lenni nem azt jelenti, hogy az ember ostoba. Azt jelenti, hogy az ember tudatosan elfogadja, más álláspontok, más vélemények is léteznek” – hangoztatta Iohannis.

Mint ismeretes, a Koalíció a Családért nevű vallásos szervezet hárommillió aláírást gyűjtött annak érdekében, hogy írjanak ki alkotmánymódosító népszavazást annak alkotmányos rögzítéséről, hogy család csakis egy férfi és egy nő házassága nyomán jöhet létre. Klaus Iohannis ennek kapcsán a vallási fanatizmustól való tartózkodásra és toleranciára intett.

Hirdetés