Trump nyert!

Nos, nem az ember. A cápa.
Hirdetés

Az amerikaiak nem mennek a szomszédba az őrült ötletekért. A Fort Lauderdale-i (Florida állam) Nova Délkeleti Egyetem (NSU) csapata cápaversenyt szervezett a múlt hét végén, azzal a bevallott szándékkal, hogy megjósolják a november 8-i amerikai elnökválasztás győztesét.

Az egyetem szakemberei kiválasztottak két jó erőben levő makócápát (a világ leggyorsabb cápafaja). Az egyiket elnevezték Trumpnak, a másikat pedig Clintonnak, természetesen teljes mértékben demokratikus módon, sorshúzás útján. A verseny alapszabálya egyszerű volt: az a cápa győz, amelyik több kilométert úszik. A szükséges infrastruktúra: a cápákra szerelt mérőberendezések, néhány számítógép és egy szatellitkapcsolat, amelyen keresztül a cápák által megtett utat követni lehetett.

Na kérem: a verseny eredménye szerint Trump 1 048 kilométert úszott, „halálos” ellenfele, Clinton viszont csak 821 kilométert. Ezzel gyakorlatilag a két porcos hal eldöntötte az amerikai elnökválasztás kimenetelét. Vagy mégsem? „Nem vagyok teljes mértékben meggyőződve afelől, hogy a cápák képesek megjósolni az elnökválasztás kimenetelét”, jelentette ki Mahmood Shivji professzor, a projekt egyik munkatársa.

A világ első jóscápaversenyét olyan nagy elődök ihlették, mint a híres Paul (fajtájára nézve polip), „aki” megjósolta, hogy Spanyolország nyeri meg a 2010-es labdarúgó világbajnokságot, illetve a szintén híres Phil, a mormota, „aki” minden évben megjósolja, milyen hosszú lesz a tél az Amerikai Egyesült Államokban.

Hirdetés