Románia katonai ereje nagyobb, mint Magyarországé

Ki az, aki ezek után el merné venni Erdélyt?
Hirdetés

Románia 13 helyet ugrott előre a világ katonai hatalmainak rangsorában, jelentette be a Global Firepower internetes oldal. 126 listázott ország közül Románia a 43. helyet foglalja el.

Az ország katonai erejét a szárazföldön 875 tank, több, mint 1 400 páncélos harckocsi és 188 rakétavető biztosítja.

Ami a légierőt illeti, Romániának 125 harci repülőgépe és 86 katonai helikoptere van. Viszont egyetlen támadó repülőgépe sincs.

A nemzeti vizeket három fregatt – a Mária Királyné, a Ferdinánd és a Mărășești – és hét korvett védi (amelyből négy működőképes is). A Delfin névre hallgató tengeralattjáró nem jöhet számításba, ugyanis 30 éve működésképtelen.

Az eredmény azt jelenti, hogy Románia egész jól áll, például a szomszédaihoz képest, ugyanis lekörözi Magyarországot (62. hely) és Bulgáriát (67. hely). Milyen kár, hogy a számításoknál figyelembe vett harci gépek többsége nem bevethető egy katonai konfliktus esetén, mert túl réginek minősül.

Hirdetés

Ugyanez a lista azt is kimutatja, hogy például Etiópia, Algéria vagy Mexikó jobban áll Romániánál, ami a haderőt illeti.

Az első három helyet az Egyesült Államok, Oroszország és Kína foglalja el. A rangsor a következő kritériumok alapján készült: az ország lakossága, hadi felszereltség, kőolaj-kitermelés, infrastruktúra és védelmi költségvetés. A nukleáris arzenál viszont nem került be a kritériumok közé.

Hirdetés