Meghalt Kocsis Zoltán

Talán a legismertebb magyar zongoraművész volt. 64 évesen ragadta el a halál.
Hirdetés

Kocsis Zoltán. Petőfi verssorával élve: Van-e, ki e nevet nem ismeri? A világ egyik legendás zongoraművésze, karmestere, a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója volt.

1952. május 30-án született Budapesten. Hároméves korában „vette kezébe” a zongorát. 18 évesen ismerte meg a nagyvilág, amikor megnyerte a Magyar Rádió Beethoven-versenyét. 21 évesen megkapta a legrangosabb zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat. Szárnyára kapta a világhír, megnyílt előtte a világ minden jelentős koncertterme. 25 éves volt, amikor megkapta a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Kossuth-díjat.

1983-ban megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart, Fischer Ivánnal közösen. 1984-ben megkapta az Érdemes művész, 1990-ben a Kiváló művész címet. 1997-től Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vezetője volt. 2005-ben megkapta második Kossuth-díját. 

Az utóbbi években több műtéten is átesett, de folytatta munkáját. Kocsis Zoltánnal egy zenészóriás távozott a Földről. És eggyel több zenészóriás állt be az égiek nagyzenekarába.

Hirdetés