Bíróság: nem loboghat a székely zászló, mert a magyaroknak amúgy is nagyon jó Romániában

Kézbesítették a zászló kitűzését tiltó ítélet indoklását. Enyhén szólva hajmeresztő.
Hirdetés

Kézbesítették a bírósági indoklást, amelyben azt próbálják elmagyarázni, mitől lehet törvénytelen a székely zászló kitűzése a Kovászna megyei tanács épületében. Mint ismeretes, a zászlót Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt önkormányzati képviselője adományozta a megyei közgyűlésnek még februárban, ám Sebastian Cucu prefektus, elődeihez hasonlóan gyakorlattá avatta a agyar jelképek üldözését, közigazgatási bírósághoz fordult, amely nemrég alapfokon a zászló eltávolítására kötelezte a megyei közgyűlést.

A törvényszék indoklásában kifejti: a zászló adományozása nem törvénytelen, ám az adományt feltételhez kötötték, mégpedig a kitűzés feltételéhez, ami viszont az. Megállapították, hogy a teremben levő kék-arany zászló a Székelyföld zászlaja, s mint ilyen, nem lehet jelen a tanácsteremben, ott ugyanis csak Románia és az Európai Unió jelképe lehet. Utalva a Kulcsár-Terza József törvényszéknek a nemzeti kisebbségek jogairól írt válaszlevelére, kifejti, azzal éppen ellentétben, Romániában a magyarságnak széles jogokat biztosít a törvény, s a Székelyföld zászlajának kitűzése konfliktusgerjesztő.

A Székely Nemzeti Tanács honlapjának tanulmányozása után a törvényszék kijelenti: a szóban forgó szervezet Székelyföld autonómiájáért és kollektív jogokért küzd. Megjegyzi, hogy Romániában nem létezik Székelyföld nevű területi-közigazgatási egység, és tulajdonképpen egy politikai jellegű, jogilag nem létező civil szervezet zászlajaként kezelik a jelképet. Így annak ilyen értelemben sincs semmi keresnivalója az ülésteremben.

Kulcsár-Terza József elmondta, nagyon meglepődött az indokláson, főleg azon, hogy „nem létező entitás” vagyunk. Továbbá a kisebbségi jogok törvénybe foglalásáról sincs tudomása, s hogy a zászló kitűzése konfliktusgerjesztő lenne, az minden nemzetközi szabályozásnak ellentmond – szögezte le. Az a következtetése, hogy ugyanazt akarják velünk tenni, amit a szászokkal és a zsidókkal: el akarnak bennünket üldözni a Székelyföldről – mondta Kulcsár-Terza József.

Hirdetés