Válaszolt az EU Petíciós Bizottsága az EMNP beadványára

Az Európai Bizottsághoz kerülhet a kolozsvári többnyelvűség ügyében készült petíció.
Hirdetés

Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári elnöke idén februárban juttatta el az Európai Unió illetékes szerveihez azt a petíciót, melyben az erdélyi, és főként a kolozsvári anyanyelvhasználati jogok helyzetére hívta fel a figyelmet.

A dokumentumban Fancsali általános képet fest a kétnyelvűség helyzetéről, és kitér arra, hogy Kolozsvár Polgármesteri Hivatala, az EU elveivel ellentétes módon akadályozza a valós többnyelvűség megteremtését, és többször is megtámadta a táblakihelyezésre vonatkozó bírósági döntést.

A petícióra az a válasz érkezett az EU Petíciós Bizottságának elnökétől: felkérik az Európai Bizottságot, hogy „végezze el a probléma különböző szempontjainak előzetes vizsgálatát” – tájékoztat az EMNP közleménye.

Válaszlevelében Cecilia Wikstörm közölte: megállapították, hogy a Fancsali által benyújtott petícióban felvetett problémák az Európai Unió tevékenységi körébe tartoznak, a folyamodványt pedig továbbították – tájékoztatásul – az EU mellett működő román Állandó Képviseletre is.

Hirdetés