Nők? Papok? Soha!

És úgy tűnik, a katolikus egyház fejének kijelentésére mérget lehet venni még egy jó ideig.
Hirdetés

Ferenc pápa Svédországban járt, a reformáció 500. évfordulója alkalmából. És a lutheránusokkal való megbékélés újabb jeleként elismerte a Luther Márton által elindított reformáció kedvező hatásait. Azét a reformációét, ami, ugye, szigorúan vatikáni szempontból nem tekinthető épp örömteljes dolognak. És azt is tegyük hozzá, hogy Ferenc pápa jezsuita, márpedig annak idején a jezsuita rend éppen azért jött létre, hogy megvédje a katolikus hitvallást a protestantizmussal szemben.

A pápa szerdán búcsút vett a svédektől, felült a repülőre és elindult haza, Rómába. És az úton tartott sajtókonferencia alkalmával robbant a bomba. Egy svéd riporternő megjegyezte, hogy Antje Jackelén, a svéd evangélikus egyház feje történetesen nő, és ennek kapcsán megkérdezte a pápától, milyen esélyt lát arra, hogy a jövőben a nők is a katolikus egyház papjai legyenek. A katolikus egyházi dogma szerint ugyanis a nők nem lehetnek felszentelt papok, mivel annak idején Jézus csak férfiak közül választotta ki apostolait.

Ferenc pápa kijelentette, hogy ebben a fontos kérdésben Szent II. János Pál pápa mondta ki az utolsó szót egy 1994-es dokumentumban. És eszerint nem, a nők nem lehetnek a katolikus egyház papjai. A riporternő nem tágított, és azt kérdezte, vajon változhat-e a helyzet valamikor. A pápa kijelentette, hogy Szent II. János Pál nyilatkozatát figyelembe véve a helyzet bizony nem fog változni. És pont.

Hirdetés