Kis híján lekommunistázták az amerikai nagykövetet a bírák

Hans Klemm egy múlt heti interjúval dühítette fel a romániai bírók két országos szervezetét.
Hirdetés

A Romániai Bírók Országos Szövetsége (UNJR) és a Romániai Bírák Egyesülete (AMR) hétfőn nyílt levelet intézett Hans Klemm-hez, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetéhez, amelyben kijelentik, hogy a diplomata nemrég megfogalmazott kijelentései súlyosan érintik az ország igazságszolgáltatási rendszerének megítélését.

Az aláírók felidézik, hogy az október 26-ai interjúban a korrupcióellenes ügyészek „túlzásaival” kapcsolatos kérdésre Hans Klemm azt válaszolta: a román népnek kell megszabnia, hogy az ügyészek és a bírák miként viselkedjenek és hogyan végezzék feladataikat. A romániai bírók nyílt levelükben azt írják, „érthetetlen, hogy a személyi szabadság és az egyéni jogok irányadó országaként elismert Egyesült Államok képviselője miért hivatkozik a »népi bíráskodás« elvére, amely idegen a jogállamiság fogalmától és

a totalitárius rendszerek sajátossága, gyökerei a szovjet jogi gondolkodáshoz nyúlnak vissza.”

Az aláírók azt is sérelmezik, hogy az amerikai nagykövet dicséretre méltónak nevezte a korrupcióellenes harc eredményeit, bármelyek e cél eléréséhez felhasznált eszközök. A levél szerzői szerint az ilyen jellegű kijelentések „veszélyesek a romániai demokráciára nézve, mert azt a mentalitást erősítik meg, miszerint a cél szentesíti az eszközt. Az igazságszolgáltatásban viszont az eszközök tönkretehetik a célt. ”– olvasható a Dana Gârbovan (UNJR) és Gabriela Baltag (AMR) kézjegyével ellátott levélben, amelyben felkérik Hans Klemm-t, hogy ha a jövőben az igazságszolgáltatás kapcsán fogalmazna meg véleményt, vegye az összképet figyelembe, a pozitívumokkal és a még javításra szoruló hiányosságokkal együtt. 

Hirdetés