A kormány kézbesíti az üzenetet a posta és a postások között

Azaz beavatkozik a bérvitába. A postások már főnökeik leváltását kérik.
Hirdetés
Szükség esetén beavatkozik a kormány a Román Postánál kialakult helyzet megoldásába, mondta Dacian Cioloș miniszterelnök hétfőn Kolozsváron az intézmény alkalmazottainak, akik a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem előtt három órán át várták, hogy tiltakozzanak amiatt, hogy a vezetőség elutasítja a levélkihordók fizetésének emelését.
 
Cioloș a postás szakszervezet és a vezetőség közötti hétfői tárgyalások eredményétől tette függővé a kormány közbeavatkozását. A miniszterelnök azt mondta: megbeszélést kezdeményez az ügyben a távközlési miniszterrel.
 
„Ezzel akartuk felhívni az ön figyelmét arra, hogy ez tovább így nem mehet” — közölte Sinka Károly kolozsvári szakszervezeti vezető a miniszterelnökkel, és azt kérte, hogy „azonnal menesszék a posta vezetőtanácsát”. Elmondta, már három napja tiltakoznak, de még egyetlen hatóság sem állt szóba velük. A béremelésről pedig már nyolc hónapja tárgyalnak a vezetőtanáccsal.
 
A postások egy része pénteken lépett spontán sztrájkba, egyesek szombaton is folytatták. Összesen 15 ezer postás tiltakozik valamilyen formában, és általános sztrájkot helyeztek kilátásba.
 
Nemcsak azt kifogásolják, hogy 200 lejes nettó béremelés helyett a vezetőség csak száz lejest ajánlott nekik, hanem azt is, hogy olyan elmaradott technikával és körülmények között dolgoznak, mint egyik posta sem a környező országokban.
 
Dacian Cioloș miniszterelnök hétfőn a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemhez tartozó Erdélyi Kertészeti Kutatóintézet avatásán vett részt.

Hirdetés