Fotó: Wikipédia / Daniel Tellman @ Flickr
Erdélyi reneszánsz
szabot
2016. október 27. csütörtök, 22:57
A Beszterce melletti Kiszsolna szász temploma és tetőzete kriminális állapotban található.
Közös erőfeszítéssel próbálja sürgősen megmenteni a teljes pusztulástól Kiszsolna szász templomát a Beszterce-Naszód Megyei Tanács és a magyar kormány. A legsürgősebb beavatkozásra mindkét fél 15 000 eurót utal ki a csütörtökön elhangzott ígéret szerint. 
 
Puskás Imre, a magyar Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtökön látogatta meg Beszterce-Naszód Megye Tanácsának alelnökével, Alexandru Pugnával közösen a templomot, ahol mindketten kifejezték szándékukat a műemlék állagmegőrzésének finanszírozására. 
 
A Beszterce várostól mindössze 5 kilométerre található kiszsolnai templom iránt azt követően nőtt meg az érdeklődés, hogy egy magyar művészettörténész, Papp Szilárd ez év februárjában bejelentette: a romok között Giotto di Bondone olasz mester Navicella című elpusztult mozaikjának a hű freskómásolatát találták meg. A művészettörténész szerint a Navicella mindössze három másolatáról tudtak eddig, a zsolnai lehet a negyedik. Papp Szilárd ugyanakkor azon a véleményen volt, hogy a templom az eddig feltételezettnél régebbi, pontosabban a 14. század második felében épülhetett. 
 
Alexandru Pugna a román-magyar együttműködés jelentőségét hangsúlyozta a műemlékvédelem tekintetében. 
 
A magyar államtitkár ígéretet tett, hogy a magyar állam anyagi támogatást nyújt a templom tetőzetének felújítására és a freskó restaurálására. 
 

Beszterce-Naszód megyében 41, egykor szász település található, ezekben 25 templomot nyilvánítottak műemlékké, közülük tizenkettő A-kategóriás műemlék.  

comments powered by Disqus
Hatalmas a különbség Románia megyéi között a lakosság pénzköltése szempontjából. Az európai átlagtól olyan messze vagyunk, mint ide Svájc.
Csak van egy „apróság”, mely továbbra is akadályozza az óceánokon átívelő járatok bevezetését: a Kis-Szamos.
Most döntse el mindenki, érdemes volt-e ebben a formában megbuktatni a Dăncilă-kabinetet.
És nem minden román érti meg azt sem, hogy nem annyira a dákkorszak, mint a kommunista korszak szülöttje. Interjú Lucian Boia történésszel.
Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Ki ez? Egy pincér? Nem! Dragnea? Neem! Akkor ki? A nevem Államelnök! Román Államelnök!
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A rettenet színháza mögött ott a gyógyítás, az átok mellett az áldás. A téma azért is aktuális, mert az ördögűzésnek napjainkban igazi reneszánsza van.
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.