Szélsőjobbos vezető lőtt le egy rendőrt Bőnyben

A rendőrtisztet hősi halottá nyilvánították. A 76 éves elkövető a korábban fegyveres kiképzéseket is tartó szélsőséges Magyar Nemzeti Arcvonal alapítója.
Hirdetés

Gépkarabéllyal adott le öt-hat lövést a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben egy idős férfi szerda reggel, és megölt egy 46 éves rendőrt. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai előre tervezett házkutatásra mentek ki a férfi bőnyi házához, ahol még bejutásuk előtt adott le lövéseket a tulajdonos. A rendőrök is használták szolgálati fegyvereiket. Szerda reggel nyolc óra után néhány perccel érkezett a TEK központi ügyeletére bejelentés sérült rendőrökről és tűzharcról. A fővárosból és Győrből is indítottak egységeket, a győri fél kilenc után nem sokkal érkezett a bőnyi címre.

Bejutottak a házba, de az elkövető bezárkózott, és azzal fenyegetőzött, hogy megöli, aki a közelébe merészkedik. Közben elkezdtek tárgyalni vele, és akkor észlelték, hogy

a lövöldöző is megsérült, egy golyó a testén eltalálta.

Az idős férfi állapota romlott, így fegyverhasználat nélkül sikerült elfogni őt, majd miután a TEK sürgősségi orvosai a helyszínen stabilizálták állapotát, átadták a mentőknek, akik kórházba vitték – tájékoztattak a Központi Nyomozó Főügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetői.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője elmondta, hogy hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető emberölés és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt rendeltek el nyomozást, és a megalapozott gyanút még ma közlik az idős férfivel. Hozzátette: a helyszínelés és tanúk kihallgatása jelenleg is zajlik. A fejsérülést szenvedett rendőr életét semmilyen módon nem lehetett volna megmenteni.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány azt mondta, hogy a bőnyi lövöldözés halálos áldozata, Pálvölgyi Péter huszonöt éve szolgált a rendőrség kötelékében, és kiváló embert, kitűnő kollégát ismertek meg benne.

Az áldozatot hősi halottá nyilvánítottak és alezredessé léptettek elő.

Hirdetés

A Kisalföld értesülései szerint a szélsőséges, hungarista Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) vezetője volt az elkövető: a hetvenhat éves Győrkös Istvánra, az MNA alapítójára ugyanis illik a TEK leírása. A Kisalföld szerint a szervezet mostanra kettészakadt és csupán kevés tagjuk van, a német neonácikhoz köthető szervezet még idén nyáron is tartott katonai kiképzést.

  

A politikai pártok elítélték a rendőrgyilkosságot
„Megrendüléssel értesültem a szolgálatteljesítés közben meggyilkolt rendőr haláláról. Az áldozat családjának őszinte együttérzésemet fejezem ki” – írta Orbán Viktor. A kormányfő a közleményben leszögezte: elfogadhatatlan, hogy Magyarországon bárki bármilyen indítékkal a törvényesség és a rend fenntartóira támadjon. Az ilyen cselekedetek elkövetőivel szemben a lehető legnagyobb szigorral és keménységgel kell fellépni – fogalmazott a miniszterelnök. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a Bőnyben történtek élesen rávilágítanak arra, hogy minden eszközzel fel kell lépni a veszélyes szélsőségek ellen.ű
Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága soron következő ülésén megvizsgálja a bőnyi, rendőrök elleni támadás hátterét és megvitatja, hogy milyen intézkedésekkel akadályozható meg a szélsőjobboldali, militáns szervezetek, illetve ezek tagjainak lőfegyverhez jutása – közölte Molnár Zsolt szocialista politikus, a bizottság elnöke és Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság MSZP-s alelnöke. Közös közleményükben úgy fogalmaztak: a bőnyi tragédia „fájdalmasan élesen” hívja fel a figyelmet arra, milyen veszélyeket rejthet, ha ilyen csoportok fegyverekhez jutnak.
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Magyarországon a szélsőjobb jelent terrorveszélyt, a Terrorelhárítási Központ pedig nem alkalmas feladata ellátására. Gréczy Zsolt DK-szóvivő elmondta: „Nem külső erő öl rendőröket, nem migránsok ölnek rendőröket, hanem magyar neonácik ölnek rendőröket”.
A Jobbik nevében a párt alelnöke, Volner János kijelentette, elkeserítőnek tartják, hogy ilyen és ehhez hasonló bűncselekmények továbbra is előfordulhatnak Magyarországon. Közölte továbbá: a leghatározottabban elutasítják, hogy a Jobbiknak bármi köze lenne az elkövetőhöz.
Szél Bernadett, az LMP társelnöke azt írta: pártja kezdeményezi, hogy a nemzetbiztonsági bizottság vegye napirendjére az ügyet, és a szolgálatok adjanak magyarázatot arra, miként juthatott lőfegyverhez „egy közismerten veszélyesnek tekinthető szélsőjobboldali aktivista”.

 

Hirdetés