Fájdalmas átalakítások jöhetnek a Taromnál

A román állami légitársaság jelenlegi struktúrájával és elavult repülőgépeivel képtelen felvenni a versenyt a Wizz Airrel vagy a Blue Airrel.
Hirdetés

Még ha fájdalmas is lesz, de a következő kormánynak jövőre át kell strukturálnia a Tarom működését – jelentette ki hétfőn a közlekedési minisztérium államtitkára, Ionuţ Moşteanu a szenátus szakbizottságának ülését követően. A legnagyobb román légitársaság immár kilencedik éve veszteséges, és ez tarthatatlan a továbbiakban.

Az államtitkár szerint engedményekre van szükség ahhoz, hogy az állami vállalat menedzsmentje gyors és hatékony lépésekkel reagáljon a konkurenciával szembeni versenyben. Elmondta: hamarosan szerződést kötnek egy nemzetközi tanácsadó céggel a Tarom újrapozicionálására. A cég jelentése jövő tavaszig készül el, amelynek függvényében döntenek a repülőgépflotta bővítéséről. Az államtitkár úgy vélekedett, hogy mielőtt a minisztérium pénzt költene az új gépekre, teljesen újra kell gondolni a társaság működését, és ez lehet, hogy „fájdalmas lesz” a következő kormány és parlament számára.

A Tarom csak úgy tudja felvenni a versenyt más társaságokkal, ha rugalmasabbá teszik a menedzsment döntési hatáskörét, vannak ugyanis olyan helyzetek, amikor gyorsan kellene reagálni a konkurencia döntéseire, de ez egy állami társaság esetében nehézkes folyamat.

Jelenleg a Tarom flottája 22 repülőgépből áll, van köztük Airbus, ATR és Boeing is. A gépmadarak átlagosan 15 évesek, ami jelentősen megnöveli a fenntartási és javítási költségeket. A cég nem tud versenyezni a fapados járatokat indító társaságokkal. A Blue Airnek például az első három hónapban 1,42 millió utasa volt, miközben a Tarom 2015-ben (egész évben) 2,39 millió utast szállított. Az utasokért folytatott versenyben a Romániában jelen lévő társaságok közül a Wizz Air az abszolút győztes: idén az első hat hónapban 2,42 millió utasa volt, ami 10 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Hirdetés