Románia ismét nevetségessé tette magát egy nemzetközi vásáron

Most persze keresik a felelősöket akik egymásra mutogatnak.
Hirdetés

Három évvel a frankfurti nemzetközi könyvvásáron történtek után, amikor Románia botrányosan ötlettelen és csúnya standdal égette magát az eseményen, most ismét hasonló botrány van Bukarestben.

A miniszterelnöki hivatal ellenőrző testülete vizsgálatot indított a gazdasági minisztériumban, hogy kiderítse, hogyan sikerült teljes mértékben elrontani Románia részvételét az október 16. és 20. között zajló párizsi nemzetközi élelmiszer-vásáron (SIAL).

A Liviu Iolu kormányszóvivő által bejelentett ellenőrzést azt követően rendelték el, hogy Adrian Hădean, országszerte ismert mesterszakács két nappal ezelőtt a Facebook-on közzétett egy általa a helyszínen készített videót, amelyen ő maga sorolja a hiányosságokat.

„Romániának nincs semmiféle standja Párizsban, van néhány kis standocska és mocsok szanaszét szórva a vásár területén, és itt vannak a kormány képviselői, akik a szervező cégre hárítják a felelősséget” – mondja Hădean, aki szerint a Románia részvételének megszervezési jogát közbeszerzésen elnyerő céget a gazdasági minisztérium nem fizette ki. A cég megérkezett Párizsba a berendezéssel, de miután a kamionok két napig vártak a parkolóban, távozott is, mivel senki nem fizette ki a szolgáltatásait.

A gazdasági minisztérium egyébként pár nappal a vásár előtt értesítette a kiállító cégeket, hogy a szervezés nem megfelelő és fejenként 1500 eurót kért tőlük a részvételért – mondja Hădean.

Hirdetés

A szaktárca azonban azt állítja, hogy a Románia standjának megépítésével és berendezésével megbízott cég „elismerte, hogy nem tudja megfelelően megszervezni Románia részvételét és nem írta alá a szerződést”. Ezenkívül a minisztérium kifizette a bérleti díjat, a kötelező illetékeket, az elektromos áramot, a vizet és az internetet, amire az 55 cégnek a helyszínen szüksége volt és egyik résztvevőtől sem kért semmilyen pénzt – írta szintén a Facebook-oldalán Costin Borc gazdasági miniszter.

„Lehet, hogy a standok nem olyanok voltak, mint amit szerettünk volna, persze sok probléma volt és nehéz volt oda eljutni” – írja a miniszter, majd elnézést kért a minisztériumi bürokrácia okozta kellemetlenségek miatt.

Hirdetés