Bob Dylan kapott egy Nobelt, de magasról tesz rá

Még azt sem tudni biztosan, hogy átveszi-e a svéd királytól a díjat.
Hirdetés

Az már rögtön a Nobel-díj odaítélése után látszott: Bob Dylant nem hatja meg különösebben, hogy neki ítélték a világ legrangosabbnak tartott (és tetemes pénzmennyiséggel jutalmazott) irodalmi elismerését. A teljes világsajtót és a közösségi oldalakat bejárta már a hír, de a dalnok Facebook-oldalán órákig nem jelent meg semmi, és amikor igen, akkor is csak a szikár tényközlésre szorítkozott a Nobel-díj odaítéléséről tudósító bejegyzés.

Bob Dylan azóta is úgy tesz, mintha nem történt volna semmi: a bejelentés utáni napon fellépése volt a kaliforniai Desert Trip fesztiválon – a „retro Woodstock”-ot, amelyen olyan világsztárok koncerteztek, mint a Rolling Stones, Paul McCartney vagy a Pink Floyd-os Roger Waters, ő nyitotta –, de egyetlen árva szót sem szólt a díjáról, pedig a közönség sűrűn érkezett erre vonatkozó bekiabálás. Sőt, úgy általában nem volt bőbeszédű.

„Nos, Bob Dylan nemcsak hogy nem reagált Nobel-díjára, de egyetlen szóra sem méltatta a 70 ezer nézőt. Az énekest nem lehetett közelről fényképezni, leginkább csak hátulról mutatták a fekete-fehér kivetítőkön, csakis félhomályban” – írja a Heti Válasz San Franciscó-i tudósítója, aki ott volt a koncerten.

Bob Dylan azonban nemcsak a rajongókat nem méltatta válaszra, de magát a díjat odaítélő svéd királyi akadémiát sem. A friss Nobelt-díjast ugyanis eddig nem sikerült elérniük – az akadémia titkárának csak a legközelebbi munkatársával sikerült beszélnie.

Ennek ellenére Sara Danius nem nyugtalankodik: „Jelenleg nem teszünk semmit. Telefonon és e-mailekben is kapcsolatba léptem legközelebbi munkatársával, és nagyon kedves válaszokat kaptam. Ez jelenleg tökéletesen elég” – nyilatkozta a svéd akadémia állandó titkára.

Hirdetés

Mint ismeretes, a friss Nobel-díjasok december 10-én vehetik át a kitüntetésüket Stockholmban a svéd királytól. Azt egyelőre nem tudni, hogy Dylan részt vesz-e a díjátadó ünnepségen. „Akár eljön, akár nem, ez egy nagy ünnep lesz, és a díj őt illeti” – mondta az akadémia titkára.

Az alábbi felvétel tanúsága szerint lehet, hogy először Eric Claptont kellett volna megkeresniük az akadémikusoknak, és rajta keresztül kapcsolatba lépni az idős bárddal, mert neki nemcsak a telefont, hanem a gitárt is felveszi:
 

Hirdetés