Betiltják az aromás cigarettákat

Azokat, amelyek szűrőjében egy kapszulát kellett összeroppantani, hogy előtörjön a dohánytól különböző íz.
Hirdetés
Elfogadta kedden a képviselőház a dohánytermékek gyártását, csomagolását és értékesítését szabályozó törvényt.A jogszabálynak a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított 30 napon belül a dohánytermékek piacáról el kell tűnniük azoknak a cigarettáknak, amelyek szűrőjében aromakapszula van — írja az Agerpres hírügynökség. 
 
A mentolos cigarettákat azonban 2019-ig lehet forgalmazni, közölte Magdalena Ciobanu, az egészségügyi minisztérium illetékes szakértője. Hozzátette: a törvény a cigarettásdobozok külalakjának megváltoztatását is előírja. 
A doboz mindkét oldalának 65%-át az illusztrációnak kell elfoglalnia, és ezeket a képeket minden év január elsején cserélni kell újakra, hogy a fogyasztók ne szokják meg azokat.
A jelenleg érvényben levő szabályozás szerint készült cigarettásdobozok 2017. május 20-ig lehetnek forgalomban, az aromakapszulás cigarettáknak azonban el kell tűnniük a piacról a törvénynek a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő harminc napon belül. Ez utóbbiaknak egyébként a gyerekek és fiatal korosztály volt a célközönsége — tette hozzá Magdalena Ciobanu.
 
A képviselőház jogi bizottsága elutasította a törvényjavaslatnak azt a kitételét, amely megtiltotta volna a dohányzást olyan személygépkocsiban, amelyben gyerekek vagy terhes nők ülnek.
 
A szakbizottságok elutasították a törvényjavaslat szenátus által elfogadott változatát, és abban a formájában fogadták el végül, ahogy azt a kormány kidolgozta.

Hirdetés