Betelt a pohár a háziorvosoknál

A felelősök fejét követelik az egészségbiztosító döglődő kártyarendszere miatt.
Hirdetés

FRISSÍTÉS

Csütörtökön valamivel dél előtt sikerült helyreállítani a kártyarendszert. Közben a CNAS bejelentette, hogy az egészségügyi minisztériummal együtt olyan kormányrendeleten dolgoznak, amely lehetővé tenné, hogy az informatikai rendszer meghibásodása idejére megkönnyítsék az egészségügyi szolgáltatások nyilvántartását.

 

Beperelik a háziorvosok az Országos Egészségbiztosító Pénztárat (CNAS), mivel képtelen működtetni a kártyarendszert.

A CNAS országos informatikai rendszere, amellyel a háziorvosoknak folyamatosan dolgozniuk kellene, kedd óta nem működik.

Az Országos Háziorvosi Társaság (SNMF) azt sérelmezi, hogy a keretszerződés, amelyet a háziorvosok kötöttek az egészségbiztosítóval, egy csak számukra ír elő szankciókat, a CNAS-nak semmilyen kötelezettsége nincs abban az esetben, ha az informatikai rendszer nem működik, ez a helyzet pedig tűrhetetlen.

Hirdetés

A helyzet azért súlyos, mivel a háziorvosoknak minden orvosi szolgáltatást be kell vezetniük az egészségbiztosító adatbázisába, ellenkező esetben velük fizettetik meg az orvosi vizsgálatok, vagy a felírt ártámogatott vagy ingyenes gyógyszerek ellenértékét. Ha az adatbázis éppen nem működik, az orvosoknak utólag kell bevezetniük minden egyes tételt a rendszerbe.

Csakhogy a kártyarendszer 2015 elején történt üzembe helyezése óta folyamatosan meghibásodik és akadozik.

Ezért a háziorvosok követelik a felelősök menesztését, a kártyarendszer beüzemelési körülményeinek kivizsgálását és valamilyen megoldás sürgős alkalmazását, hogy az egészségügyi rendszer megfelelően működhessen.

A SNMF ugyanakkor pert indít a CNAS ellen, amely szerintük merényletet követ el a páciensek egészsége ellen és akadályozza az orvosokat munkájuk végzésében.

Hirdetés