Nem cserélik le az egészségügyi kártyák informatikai rendszerét

Annak ellenére sem, hogy a rendszer havonta bedöglik.
Hirdetés
Komoly informatikai meghibásodás miatt nem működik az egészségügyi kártyák online rendszere, de dolgoznak az elhárításán – közölte szerdán Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter. Emiatt nem kell az orvosokat hibáztatni, mondta Voiculescu, és a betegek sem kell, hogy szenvedjenek.
 
Amennyiben a rendszert nem tudják nagyon hamar helyreállítani, adminisztratív intézkedéssel könnyítik meg, hogy a betegek orvosi ellátáshoz és gyógyszerhez juthassanak, az orvosok, gyógyszerészek pedig el tudják számolni a kezeléseket és gyógyszereket az Országos Egészségbiztosító Pénztárnak (OEP) – mondta a miniszter.
 
Ez azt jelenti, hogy meghosszabbíthatják az offline elvégzett kezelések és kiadott gyógyszerek online bevezetésének határidejét, amit a keretszerződést tartalmazó kormányhatározat módosításával lehetne elérni. Jelenleg ez a határidő három nap, vagyis a hétfőn végzett kezeléseket legkésőbb csütörtök éjfélig, a keddieket péntek éjfélig, a szerdaiakat jövő hétfő éjfélig kell bevezetni – áll az OEP honlapján.
 
Az informatikai rendszert viszont a mostani, hosszabb leállást eredményező meghibásodás ellenére se cserélik le, ez most nem megoldás a tárcavezető szerint.
 
Kedden egy átlagos munkanapon regisztrált orvosi szolgáltatásoknak országszerte csak mintegy 50 százalékát tudták bevezetni a rendszerbe az OEP informatikai osztálya szerint. Az OEP közölte, időben tájékoztatni fogja az egészségügyi szolgáltatókat, hogyan regisztrálhatják a kezeléseket abban az esetben, ha a rendszer meghibásodását hosszabb ideig nem sikerül elhárítani, annak érdekében, hogy a szolgáltatók tevékenysége és a biztosítással rendelkező páciensek ellátása zavartalan maradjon.

Hirdetés