A magyar szabadságról szól október Kolozsváron

A Kincses Kolozsvár Egyesület és partnerszervezetei által rendezett közel negyven programból jut novemberre is.
Hirdetés

A Kolozsvári Magyar Napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület koordinálásával, 22 kolozsvári szervezet és intézmény közös rendezésében október 12. és november 21. között nagyszabású rendezvénysorozat keretében emlékeznek meg a hatvan évvel ezelőtt kitört magyar szabadságharcról. A magyar kormány által meghirdetett Magyar Szabadság Évéhez csatlakozva 17 helyszínen összesen 36 programponttal várják az érdeklődőket. Hangversenyek, kiállítások, történelmi előadások, könyvbemutatók, középiskolai vetélkedő, felovasóest, rendhagyó történelemóra, történettudományi konferencia, színházi előadás és filmklub képezi a rendezvénysorozat gerincét – tájékoztat a Kincses Kolozsvár Egyesület sajtószolgálata.

Az 1956-os emlékév kolozsvári eseményeinek központi helyszíne

a Szentegyház utca 4. szám alatti kiállító- és előadótér, ahol a Magyar Napok ideje alatt az Olimpiai Udvar működött. Ezen a helyszínen kap helyet az 1956-ot felidéző archív fotókiállítás, valamint több előadás, beszélgetés, dokumentumfilmeket és játékfilmeket bemutató filmklub is. A programból kiderül, a filmklub egyik meghívottja lesz többek között Bereményi Géza dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező, Cseh Tamás alkotótársa is. 

 

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának napján, október 23-án egész napos rendezvényekkel várják az ünneplőket, de a nap csúcspontja a Kolozsvári Magyar Opera művészeinek és zenekarának fellépése lesz. A programból kiemelkedik

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész hangversenye a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében,

amelyre október 30-án kerül sor.

Hirdetés

Érdekesnek ígérkezik az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara Perjátszó Körének előadása november 5-én. A perjáték mint műfaj a perszimuláció és a színjátszás olyan egyedi egyvelege, amit a Perjátszó Kör egyedül képvisel egész Magyarországon. Az Ezerkilencszázötvenhat című perjáték két pert ölel fel: Angyal István, valamint az ún. egyetemisták perét. Míg az elsőben valós személyeket jelenítenek meg, addig az egyetemisták perében fiktív személyek és vádlottak szerepelnek, de valódi peranyagok alapján.

Az `56-os rendezvénysorozat minden eseményére ingyenes a belépés,

de a helyszíneken lehetőség nyílik adományozásra. A jótékonysági akció kedvezményezettje az Ethnika Alapítvány által működtetett magyarlapádi szórványkollégium, mely a Küküllő-menti falvakban élő magyar gyermekek legfontosabb bentlakásos oktatási központja.

A teljes program itt böngészhető, a programokról pedig a Kincses Kolozsvár Egyesület nemrég létrehozott közösségi oldalán lehet tájékozódni.

 

Hirdetés