Jelentkezne a Zöld ház programra? Lehet, hogy máris elkésett

Rengetegen szeretnék energiahatékonyabbá tenni otthonukat, óriásiak a sorok.
Hirdetés

Országszerte néhányt tucattól több száz fősig terjedő sorok alakultak ki hétfőn reggel a városokban a Környezetvédelmi Ügynökség székházai előtt, miután ettől a naptól lehet benyújtani a pályázatokat az otthonok környezetbarátabbá tételére létrehozott Zöld ház programban.

Több helyen még vasárnap előzetes listákat állítottak össze, hogy megpróbáljanak valamilyen rendszert vinni a jelentkezési sorrend kialakításába.

Aradon ennek ellenére is ki kellett hívni a csendőröket, mivel kisebb nézeteltérés alakult ki a sorban állók között.
Az október 10–24. közötti időszakban magán- és jogi személyek egyaránt pályázhatnak hagyományos fűtési rendszerük lecserélésére/kiegészítésére zöld energiát felhasználó rendszerre. A program teljes költségvetése 94 millió lej, melyből 60 millió a civil lakosság, 34 millió a jogi személyek számára hozzáférhető. A Környezetvédelmi Alaptól lehívható – vissza nem térítendő – összegek nagysága a pályázó igényeinek függvényében 3 ezer, 6 ezer és 9 ezer lej lehet.

A pályázatokat a környezetvédelmi minisztérium megyei ügynökségeinél lehet benyújtani, a nyertes/vesztes pályázatokról a program honlapján tájékoztatnak. Ezt követően írhatják alá a finanszírozási szerződéseket, majd sor kerülhet a munkálatok elvégzésre. A költségtérítési kérvényeket legfeljebb 12 hónapon belül kell letenni.

A jogi személyek (közigazgatási és kulturális intézmények, hivatalok, egyházak) előtt több lehetőség is adott: napelemek és geotermális rendszerek, hőszivattyúk és szélturbinák beszerzésére egyaránt pályázhatnak. Lehetőség van a szennyvíziszapból, a mezőgazdasági és erdészeti hulladékból vagy biomasszákból nyert biogáz hasznosítására is.

Hirdetés

A jogi személyek október 17 – november 14. között pályázhatnak.

Az ötvényi szünet után újrainduló Zöld ház program két alprogramra szakadt: a klasszikus Zöld ház-programban megújuló energiaforrásokat felhasználó fűtésrendszerekre, hőszivattyúkra illetve napkollektorokra lehet támogatást kérni, a Zöld ház plusz programban pedig a környezetbarát építkezést szeretnék bátorítani, többek között természetes építőanyagok, környezetbarát szigetelőanyagok és technológiák, energiahatékonyság-növelő rendszerek felhasználásával.
 

Hirdetés