Vizsgálják a gyerekkórházban kimerült nővér halálát

A személyzethiányt és az ebből fakadó kóros kimerültséget nem lehet kizárni az okok közül.
Hirdetés
Vizsgálatot indított a nagyszebeni gyerekkórház vezetősége, mivel hétfőn nem sokkal azután halt meg egy ott dolgozó asszisztensnő, hogy kijött a vasárnap éjszakai váltásból. Bizonyos jelek munkahelyi kimerültségre utalnak – írja a Mediafax hírügynökség.
 
A nővér egész héten rosszul érezte magát, és mondták is neki, hogy maradjon otthon, de ő ezt csak egy napra fogadta el, majd felvette a munkát a szombat és a vasárnap éjszakai váltásban is, mert hétfőtől pihenőszabadságra ment volna, nyilatkozta dr. Stelian Banciu kórházigazgató. Arra a kérdésre, hogy személyzethiány miatt nem vett ki a nővér betegszabadságot, az igazgató azt válaszolta, hogy valóban személyzethiánnyal küzdenek, de ez soha nem volt ok arra, hogy valaki ne menjen betegszabadságra.
 
A kórházba beutalt egyik édesanya azt írta egy, a gyereküket a szebeni kórházban kezeltető szülők Facebook-csoportjába, hogy megkérdezte a magát rosszul érző nővért, hogy nem tudna-e 1-2 napot otthon maradni, aki azt válaszolta neki, hogy nincs tartalékszemélyzet, és az egész havi beosztást felborítaná, ha szabadnapot venne ki. Vasárnap még inkább látszott rajta, hogy nincs jól, írja ez a szülő, de ugyanúgy végezte a munkáját. Hétfő reggel érte jött a férje, hogy hazavigye, de a 30 éves nő rosszul lett az autóban, leállt a légzése és a keringése, és a sürgősségi osztály dolgozói se tudtak már segíteni rajta. A beszámoló szerint a nővér mindössze 30 éves volt, és volt egy három éves kisgyermeke.
 
A szebeni megyei kórház újszüllött osztályát vezető főorvos, dr. Livia Ognean megrendülten posztolta szintén a Facebookra, hogy „elveszített egy embert a csapatából”, egy nagyobb csapatból, mint amihez eddig hitte, hogy tartozik, azoknak a csapatából, akik saját családjukon és egészségükön túl is gondozzák a gyerekeket.
 
Ő egyértelműen leírta, hogy a személyzethiány a kórházban kimerüléshez vezet, és hogy mindenki akár 2-3 ember munkáját látja el egyszerre. Nyugaton az intenzív osztályon egy nővér egyetlen beteg gyermekről gondoskodik, ha szegényebb az ország, akkor kettőről, írja dr. Ognean, míg Romániában 5-7 gyermekre vigyáz egyetlen nővér. A nyugati osztályok újszülött osztályain egy nővér 5-7, itthon 15-20 babát lát el, jegyzi meg az orvos.
 
Kórházi forrásokra hivatkozó Mediafax szerint az elhunyt nővér kórbonctani vizsgálatakor tüdőödémát állapítottak meg.

Hirdetés