Felmérés: tarolna a PSD-ALDE szövetség a választáson

De talán van remény arra, hogy megállítsák őket.
Hirdetés

Tarolna a Szociáldemokrata Párt (PSD), és könnyedén képes lenne kormányt alakítani a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) – derül ki egy felmérésből, amelyet vasárnap délután ismertetett Nicuşor Dan, az önkormányzati választáson Bukarestben jól szereplő, és most országos, a választásokat követően pedig parlamenti párttá válni szándékozó Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

A felmérést a Kantar TNS készítette, az eredmény szerint pedig a PSD nagy fölénnyel, a voksok 45 százalékát megszerezve végezne az első helyen, ha most vasárnap rendeznék meg a parlamenti választásokat. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) csupán 25 százalékkal a második, a harmadik az USR 10 százalékkal, a negyedik a 7 százalékos támogatottságú ALDE, míg az utolsó, a parlamenti küszöböt még átlépő párt az RMDSZ.

A Traian Băsescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Párt (PMP) támogatottsága 4, míg Bogdan Diaconu soviniszta, magyarellenes Egyesült Románia Pártjának (PRU) támogatottsága csupán 1 százalékos.

Nicuşor Dan rámutatott: jelenleg a PSD és az ALDE probléma nélkül alakíthatna kormányt. Ugyanakkor a korábbi választások példáját felidézve kijelentette: masszív választási részvétel mellett a trend megfordítható lenne.

Hirdetés

A felmérés eredményére hivatkozva kijelentette: az USR jelenleg a harmadik számú politikai erő Romániában.

A felmérés szeptember 14. és 23. között készült, 1001 fős mintán, a hibahatár 3,2 százalékos.
 

Hirdetés