„Feldúlták” a németek Kolozsvár központját

De csak nagyon kicsiben. Tényleg. Akkorában, mint egy papírból készült vártemplommakett.
Hirdetés

A hétvégén zajlik a Német Gazdaság Őszi Fesztiválja Kolozsvár főterén. Más néven A német Kolozsvár napjai. Az utóbbi elnevezés kicsit furcsa, hiszen lehet, hogy régen, nagyon régen Kolozsvár markánsan szász (az is egy fajta német, na) jellegű (is) volt, de hogy manapság mennyire német… Kimentünk, megnéztük. Nos, kábé ennyire.

 

Míg odakint tombolt a napsütés meg a vásár, odabent, az egyik ideiglenes csarnokban Radu Nebert papírbol készült szász vártemplommakettjeinek kiállítása nyiladozott éppen. Kicsit csalódottak voltunk, mert azt reméltük, hogy jó nagy makettvárosban fogunk sétafikálni, miközben szakavatott szakemberek tágítják a fejünket múltról, jelenről, jövőről.

 

Mindeközben odakint az ősz is tombolt, nem csak a napsütés meg a vásár.

 

Álmainkban mindig így látjuk Guttmann Szabolcs építészt, a Romániai Építészek Rendje erdélyi fiókjának elnökét: amint megfog egy templomot, könnyed mozdulattal felemeli és odébb teszi. Jobb helyre, jobban.

 

Mindeközben odakint ínycsiklandozó német kolbászok és egyéb koleszterolbombák kínálták magukat. Még fotózni is tereh volt. A falon lógó német pereceket viszont nem lehetett megvásárolni.

 

Hogy kijátsszuk önnön csalódásunkat, kerestünk egy olyan kameraállást, ahonnan a nagyon kicsi makettek kicsit nagyobbnak tűnnek. És tényleg!

 

Aki jól bekolbászozott, megkóstolhatta a Ficken likőrt meg a Baisinger sört is. Hogy olyan hatással vannak-e a bemutatott italok a fogyasztóra, amilyenre a nevük utal, sajnos nem tudjuk, ugyanis munkaidőnkben jártunk ott.

 

Hirdetés

A kiállításon közben elharapózott a hancúrozós jókedv. Ekkor kezdtük igazán sajnálni, hogy nem nagyobbak azok a fránya makettek. De ha már megtaláltuk a megfelelő szöget, alaposan ki is használtuk.

 

A cukiságfaktor odakint is szépen elérte a maximumot. Bájos gyermek ücsörög a római romokon. És meglett a római-német-multikulturális kontinuitás is.

 

Ígérjük, ez az utolsó ilyen fotó. Kedvenc építészünk, Guttmann Szabolcs itt már a megnyitó beszédre készül.

 

Mindeközben a téren a Little People Egyesület ugyancsak keményen bemutatott a ráknak. Ezúttal minigolfozni lehetett, az adományozás mellett.

 

És persze a német vásár is dübörgött, teljes erővel. Autentikus német szűrökkel.

 

És autentikus német népi ingecskékkel. Többek között. És levonhattuk a következtetést: kábé ennyire német manapság Kolozsvár.

Hirdetés