Itt az erdélyi fejlesztésű elektromos kisautó

A neve Go4two, és Kolozsváron fejlesztették.
Hirdetés

Olcsó, száz százalékban hazai fejlesztésű elektromos autó makettjét mutatták be csütörtökön este Kolozsvárott a Clujotronic elnevezésű „digitális művészeti fesztiválon”, amelyet a Francia Intézet és a Német Kulturális Központ szervezett.

A kisautó megtervezésében a Kolozsvári Műszaki Egyetem képviseletében részt vevő Ştefan Breban elmondta: az autót teljes egészében Romániában fejlesztették ki, és itt is kívánják gyártani. A makett 150 kilót nyom, és szánszálból készült. A háromkerekű autót lítium-ion akkumulátor működteti, amelynek újratöltése 15 perctől három óráig terjedő időt vesz igénybe.

Két változatban készül majd a tervek szerint: az óránként 45 kilométeres csúcssebességű modellt városi, a 80 kilométerest pedig közúti forgalomra szánják.

Az ára mintegy 5000 euró lesz, az első prototípust az év végéig szeretnék elkészíteni.

Henri Jonckheere, egy Kolozsváron működő belga számítástechnikai cég vezetője, a projekt megálmodója elmondta, a kétszemélyes autó egy töltéssel 100 kilométert lesz képes megtenni, de egy plusz akkumulátor közbeiktatásával ez a táv fölmegy 200 kilométerre. A Go4two névre keresztelt autó sorozatgyártását Piteşti-en, a Dacia üzemében képzelik el.

Hirdetés