Megint trollkodott egyet az orosz nagykövetség a Föld bölcsessége kapcsán

Újabb, enyhén szólva is provokatív adományt ajánlott fel a szobor megvásárlása érdekében.
Hirdetés

Folytatódik a Föld bölcsessége nevű Brâncuși-szobor román állam általi megvásárlásának támogatására kiírt adománygyűjtés körüli hiszti, miután az orosz nagykövetség olyan videó kíséretében adományozott száz eurót az ügyre, amely nem a románok szája íze szerint mutatja be az orosz-román történelmi viszonyt.

Mint megírtuk, az orosz nagykövetség gesztusa néhány forróbb fejű román körében kiverte a biztosítékot, és egycentes adománygyűjtés indult, hogy visszaadják a száz eurót, sőt még a román nagykövetség is rosszalló nyilatkozatot adott ki.

Az orosz diplomáciai képviselet most még gyorsabban tekeri a románhergelő bringát. Miután egy felháborodott román meglehetősen vegyes összetételű pénzadományt juttatott el a nagykövetségre – 19,19 lejt, 4,41 eurót, 0,31 dollárt, 200 japán jent és 200 dél-koreai vont –, a diplomáciai képviselet közölte: mivel a román külügy értékelte az első, százeurós adományt, úgy döntöttek, hogy ezt az összeget is befizetik a szobor megvásárlására.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy mivel számos eltérő pénznemhez tartozó pénzérméről van szó, az adomány befizetése némi időt vesz majd igénybe.

Egyben reményüket fejezik ki, hogy az adomány kapcsán kirobbant „meglehetősen indulatos vita” hozzájárul a közös történelem jobb megértéséhez, és a pragmatikus, jószomszédi viszony kiépítéséhez.

A románok kedélyeit az első, százeurós adományhoz mellékelt videó borzolta fel, amely azt ecseteli, hogy a román és az orosz hadsereg közös célokért harcolt együtt az első és a második világháborúban, és hogy a kommunizmus évei Románia számára a modernizációt jelentették.

Hirdetés

A videót nyilván válasznak szánták arra a román filmre, amelyet egy reklámügynökség készített a közadakozás népszerűsítésére.

Ebben egyebek mellett emlékeztetnek arra, hogy az oroszok az első világháborúban jelentős mennyiségű román aranyat vittek el, amelyet soha nem adtak vissza, valamint a kommunizmus időszakát szovjet elnyomásként mutatták be.

A román kormány márciusban hirdette meg a közadakozást, amelynek nyomán 6 millió eurót akarnak összegyűjteni szeptember végéig a Föld bölcsessége megvásárlására. A 11 millió eurós vételárból a román állam 5 millió eurót eleve magára vállalt.

Szeptember 15-éig csupán mintegy egymillió euró gyűlt össze, így aligha valószínű, hogy a szeptember 30-i, azaz pénteki határidőig meglesz a szükséges összeg.
 

Hirdetés