Kampányfinanszírozási ügyek miatt hatósági felügyelet alatt Băsescu lánya

Édesapja 2009-es elnökválasztási kampányak gyanús ügyleteit vizsgálja a DNA.
Hirdetés

Kéthónapos hatósági felügyelet alá helyezte az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) csütörtökön Ioana Băsescu közjegyzőt – Traian Băsescu volt államfő lányát – és Elena Udrea parlamenti képviselőt, volt turisztikai minisztert, akiket azzal gyanúsít, hogy törvénytelen eszközökkel gyűjtöttek pénzt 2009-ben az akkor tisztségben lévő államfő választási kampányára.

A DNA hivatali visszaélésre és pénzmosásra való felbujtással gyanúsítja Băsescu nagyobbik lányát, illetve többrendbeli pénzmosással Elena Udreát. Az ügyben további négy gyanúsított ellen rendeltek el hatósági felügyeletet.

A vádhatóság szerint az államfő kampánystábjának tagjaként Udrea irányította a vállalkozóktól begyűjtött, fiktív szolgáltatásokra kifizetett illegális kampánypénzek mozgását, Ioana Băsescu pedig befolyását felhasználva (Băsescu újraválasztása után) egy állami cég vezérigazgatóját próbálta rávenni arra, hogy a „kampányadásságok” kifizetéséhez csaknem 100 ezer euróval járuljon hozzá.

Az ügyészek szerint a vállalatigazgató végül a kért összegnek csak negyedét utalta át az elnök lánya által megjelölt bankszámlára, amiből Ioana Băsescu és akkori élettársa egy kubai kirándulásuk költségeit fedezték.

Hirdetés

Elena Udrea – aki ellen több más ügyben indított már eljárást a DNA – ügyészségi kihallgatása után azt mondta: közeledik a választási kampány, úgyhogy „be kellett sározni Băsescu nevét”, akivel szerinte lehetséges miniszterelnök-jelöltként kell számolni a decemberi parlamenti választások után.

Traian Băsescu, akinek második elnöki mandátuma 2014-ben ért véget, az általa alapított Népi Mozgalom Pártja élén tavaly ősszel tért vissza a politikai életbe.

Hirdetés