Adatokat loptak a Yahoo-tól

A Bitdefender minden felhasználónak sürgős jelszócserét javasol. És egy rakás egyéb lépést.
Hirdetés
Mintegy 500 millió Yahoo-felhasználó adatait (úgy mint név, email cím, telefonszám, jelszó, születés időpontja, biztonsági kérdés) lopták el, erősítette meg tegnap maga a Yahoo vállalat. A Yahoo állami finanszírozású elkövetőt gyanít az egyik legnagyobb adatlopás mögött, amely valójában 2014 végén történt.
 
Maga a Yahoo is azt tanácsolja felhasználóinak, hogy cseréljenek jelszót, biztonsági kérdést, és nézzék át a fiókjukat, hogy nem tapasztalnak-e gyanús tevékenységet.
 
A román alapítású Bitdefender cyberbiztonsági cég szakértői a sürgős jelszócsere mellett még azt is javasolják mai közleményükben, hogy a felhasználók többlépcsős belépést építsenek ki, a jelszóval történt hitelesítés mellé telefonszámmal vagy további biztonsági kérdésekkel, a régi jelszót pedig soha többé ne használjuk. Sőt azt tanácsolják, azoknál a fiókoknál is cseréljünk jelszót, amelyekbe Yahoo-s email címünkkel lépünk be.
 
A Bitdefedender arra figyelmeztet, hogy az ilyen jellegű adatlopásoknak hosszú távon vannak következményei. Most könnyebben válunk adat-phishing áldozataivá: a nagy nyilvánosságot kapott adatlopások után számítunk arra, hogy levelet kapunk a meglopott szolgáltatótól, és inkább megnyitunk olyan levelet, amely csak látszólag érkezett a Yahoo-tól, valójában hackerek kérnek benne plusz információkat, vagy olyan oldalra mutató link lehet benne, amely további károkat okozhat. Éppen ezért számítógépet védő antivírus programok telepítését is ajánlja a Bitdefender.

Hirdetés