Halogatja a nyíregyházi gyilkosság gyanúsítottjának kiadatását a román igazságszolgáltatás

Előbb Romániában is lefolytatnak egy bűnügyi eljárást ellene. Nem a gyilkosság miatt.
Hirdetés

Csak a tiltott fegyverviselésért indított romániai büntető eljárásának lezárulása után adják át a román hatóságok a nyíregyházi lövöldözéssel gyanúsított román orvost Magyarországnak: erről szerdán hozott jogerős határozatot a bukaresti legfelső bíróság.

A Magyarországon dolgozó orvos a gyanú szerint augusztus 31-én Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, az asszonyt megölte, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette. A Kolozsváron másnap elfogott D.S.-nél a román rendőrség egy revolvert talált, amelyre nem volt engedélye, ezért eljárás indult ellene.

A férfi Magyarországnak történő kiadását szeptember 2-án jóváhagyta ugyan a kolozsvári ítélőtábla, a gyanúsított azonban a legfelső bíróságnál fellebbezett, amely kifogásainak részben helyt adva elhalasztotta kiadatását.

A szerdán kihirdetett jogerős ítélet szerint D.S. addig Romániában marad, amíg jogerős döntés születik a kolozsvári ügyészség által ellene indított bűnvádi eljárásban, illetve – ha a tiltott fegyverviselésért letöltendő szabadságvesztésre ítélik – amíg büntetését letölti, vagy Romániában elrendelik feltételes szabadlábra helyezését.

A bíróság elrendelte, hogy amint megszűnnek az átadás halasztásához vezető okok, D.S.-t helyezzék 30 napos előzetes letartóztatásba a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs végrehajtása – vagyis Magyarországnak történő átadása – érdekében.

A fellebbviteli tárgyaláson pénteken Lucian Negruţiu, a gyanúsított ügyvédje etnikai érvekre hivatkozva kérte az átadás elutasítását, vagy halasztását. Az ügyvéd azt állította: Magyarország polgárai általában is ellenérzéseket táplálnak a románok ellen, a gyanúsított – általa beismert, „sajnálatos” – tettével kapcsolatban pedig „kifejezetten ellenséges” közhangulat alakult ki.

Hirdetés

Az ügyvéd az Emberi Jogok Európai Bíróságának egyes Magyarországot elmarasztaló döntéseire hivatkozva azt állította: fennáll a veszélye, hogy a gyanúsított – kiadatása esetén – embertelen vagy megalázó bánásmódban részesülne. Álláspontja szerint az is a kiadás ellen szól, hogy a gyanúsított önmagára is veszélyes, hiszen – mint a kolozsvári tárgyaláson elmondta – azért hozta magával fegyverét Romániába, hogy néhány családi ügye elintézését követően Romániában véget vessen életének, márpedig ennek kockázata nagyon megnőne, ha egy ellenséges környezetbe kerülne.

A legfelsőbb bíróság döntése a – kolozsvári táblabíróság által szeptember 2-án elrendelt – 30 napos előzetes letartóztatás hatályát is megszüntette, és elrendelte D.S. azonnali szabadlábra helyezését, „amennyiben más ügyben nincs érvényben ellene őrizetbe vételi, vagy letartóztatási parancs”.

Az MTI értesülése szerint ez a rendelkezés a kolozsvári hatóságok számára sem egyértelmű. A nyíregyházi emberölés gyanúsítottja végül mégsem hagyhatta el a kolozsvári fogdát, mert a rendőrség szerda este elrendelte 24 órás őrizetbe vételét a jogtalan fegyvertartási ügyben – közölte ügyvédje a magyar közmédiával. Lucian Negrutiu szerint várhatóan a kolozsvári ügyészség a romániai bűnvádi eljárás idejére D.S. előzetes letartóztatását is kéri majd a bíróságtól csütörtökön.

Hirdetés