Antal: a magyarellenességet és az intoleranciát hozta felszínre a székelyzászlós botrány

Orvosolni kellett volna a jogsérelmeket, nem cirkuszolni.
Hirdetés

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a Hans Klemm bukaresti amerikai nagykövet székelyzászlós képe kapcsán kialakult hisztéria felszínre hozta azt az intoleranciát, amely a román társadalomban a magyarsággal szemben létezik, és igazolta, hogy valósak a közösség jogsérelmei.

A polgármester csütörtökön sajtótájékoztatón reagált azokra a bírálatokra, amelyeket a közösségi oldalán szerdán közzétett fénykép kapcsán kapott.

„Azt hiszem nem is lehetett volna jobban nyomatékosítani mindazt, amit a nagykövet úrnak elmondtunk. (…) Ez az egyszerű gesztus

felszínre hozta az intoleranciát, a magyarellenességet és az Amerika-ellenességet”

– idézte a polgármestert az Agerpres hírügynökség.

Antal Árpád hozzátette, azok, akik felháborodtak a nagykövet székelyzászlós fényképén, figyelembe vehették volna, hogy az amerikai külügyminisztérium az elmúlt években kiadott Románia-jelentéseiben folyamatosan megjegyezte, hogy a román állam akadályozza a magyar közösség tagjait abban, hogy nemzeti szimbólumaikat használják.

„Jobb lett volna orvosolni ezt, mint most cirkuszolni”

Hirdetés

– jelentette ki. Hozzátette, a botrányból Románia semmit sem nyert. Annak egyedüli eredménye, hogy az Egyesült Államok nagykövete meggyőződhetett róla, milyen magyarellenes hisztériát kelthet egy egyszerű gesztus.

Hans Klemm nem az első és nem az utolsó nagykövet, akinek székely zászlót adnak ajándékba – mondta. Hozzátette, a nagykövet hivatalos látogatáson volt, amelynek végén hivatalos fénykép készült, s ezt a fényképet a tudtával hozták nyilvánosságra. Azt is megjegyezte, hogy a székely zászló – amelynek használatáért folyamatosan üldözik a romániai magyar közösséget – nem a román állam ellen irányuló szimbólum, nem az elszakadás jelképe, amiként a román sajtó egy része beállította. „Ez a székelység szabadságának a jelképe, ami senki ellen nem irányul” – idézte az Agerpres hírügynökség Antal Árpádot.

Hirdetés